Hvilket materiale passer bedst til undertøj?

27 Nov 2020 12:25 PM
Annica Svensson

Når man skal vælge hvilken BH, man vil have, handler valget ofte om støtte samt om hvordan den føles og ser ud. Ofte glemmer man hvilket materiale, den er fremstillet af. Men materialet påvirker både komfort, støtte og hvor længe BH'en holder. Her er vores tekstilguide til undertøj.


Valget af materiale til undertøj er næsten uendeligt i dag. Her vil vi gennemgå fordele og ulemper med de mest almindelige materialer, man anvender til undertøj samt hvorfor man anvender materialerne hver for sig eller blander dem.


"Alle tekstilfibre har forskellige egenskaber med fordele og ulemper."

En BH består af mange forskellige dele og flere forskellige materialer, der sammen former og giver støtte. Samtidigt skal den være behagelig at have på.


Tekstilfibre kan inddeles i to grupper, naturfibre og kunstfibre. Naturfibre kan derefter inddeles i plantefibre (bomuld, hør, hamp) og dyrefibre (uld, silke). Der findes to undergrupper til kunstfibre: Regenererende fibre af naturlig oprindelse (for eksempel viskose, bambus, modal) samt syntetiske fibre med kunstigt fremstillede organiske polymer som base, oftest fra olie. Eksempler på syntetiske fibre er polyester, elastan og polyamid.


Alle tekstilfibre har forskellige egenskaber med både fordele og ulemper. Det findes ingen tekstilfibre, der er bedst til alle typer af undertøj. En eneste BH består af flere forskellige typer materialer, fordi BH'ens forskellige dele har forskellige funktioner og derfor kræver forskellige egenskaber fra materialet.


Undertøj af bomuld og andre naturfibre


Naturfibre er af naturlig oprindelse og kan inddeles i to hovedgrupper: Plantefibre som bomuld, hør og hamp samt fibre fra dyreriget som uld og silke. Naturfibre behøver ikke at omdannes eller nedbrydes, men kan spindes direkte til garn, der bagefter kan væves eller strikkes til stof. Den slags naturfibre, der egner sig bedst og derfor også er mest almindeligt i undertøj er bomuld. Hør passer ikke særlig godt til undertøj, fordi det krymper og ikke er elastisk. Undertøj af silkefibre eller silke, som det færdige materiale kaldes, er smukt og behageligt at have på, men materialet er besværligt at holde og undertøjet bliver dyrt og skrøbeligt.


Uld anvendes i mange typer af tøj, men ved kropsnært tøj anvendes det mest til undertøj til sportsaktiviteter. Det er fordi uld varmer og kan absorbere fugt op til 30 % af sin vægt - uden at materialet føles vådt. I almindeligt undertøj som for eksempel en BH er uld dog slet ikke almindeligt, fordi det ikke er særlig nemt at holde og skal vaskes ved lave temperaturer.

Undertøj i bomuld er perfekt til hverdag, fordi det er slidstærkt og nemt at holde. På billedet ses Lovely Lace BH og trusser.


Af alle naturfibre er bomuld det mest optimale til undertøj. Bomuld er slidstærkt, nemt at holde, nemt at farve, har en lang levetid og tåler at blive vasket mange gange. Bomuldsfibrene bliver faktisk stærkere i våd tilstand end i tør. Det trækker sig ikke sammen og dufter på samme måde som syntetiske stoffer (tænk på, hvordan noget tøj trækker sig sammen og dufter, hvis det har hængt ubrugt i garderobeskabet i længere tid). Bomuld er behageligt at have på og passer glimrende til følsom hud. Det er derfor et naturligt valg at anvende bomuld til kropsnært tøj som trusser, undertrøjer, BH’er, bodys og nattøj.

Broderie Anglaise BH består af 83 % bomuld, hvis man sammentæller alle BH'ens dele. Bomuldsmaterialet i skålen er 100 % bomuld.


Den største fordel ved bomuld er, at den præcis ligesom alle naturfibre er åndbar og det gør, at det er et glimrende materiale at have på en varm dag. Den største ulempe ved bomuld er, at det kræver meget vand til dyrkning. Bomuld opsuger fugt og holder sig tør, så længe fugten fordamper hurtigere end den suges op af stoffet. Det er derfor ikke det bedste materiale, hvis man dyrker sport eller sveder meget, så anvend hellere en BH fremstillet i syntetisk funktionsmateriale. Husk også, at trusser i bomuld lader kun kroppen ånde, hvis bukserne også er fremstillet i åndbart materiale. Sammenlignet med syntetiske fibre er bomuld ikke lige så elastisk. Det gør, at de dele af BH'en, der kræver elasticitet, for eksempel i ryggen, er nødt til at indeholde en andel syntetiske fibre.

Når vi forer en bomulds-BH, anvender vi altid for af bomuld, som for eksempel i BH'en STAR.


Tips! Hvis du leder efter en BH i bomuld, så køb en uvatteret BH, fordi vatteringen i den nederste del af skålen er syntetisk og derfor kan blive vældig varm. Vatteringer er sjældent åndbare, med mindre de er fremstillet af et specielt funktionsmateriale som for eksempel spacer. Hvis skålen er foret, så tjek at foret ikke er syntetisk, men også er fremstillet af bomuldsmateriale. Hvis der er to bomuldsmaterialer, yderstof og for, så er skålen åndbar. Hvis vi anvender for i vores bomulds-BH'er, så anvender vi altid bomuldsfor netop med dette i tanke.


Undertøj af syntetiske fibre


Syntetiske fibre fremstilles via en kemisk proces med olie som råvare. Det findes mange forskellige typer af syntetiske stoffer med endnu flere anvendelsesområder. Det mest anvendte til undertøj er polyester, polyamid og elastan.

Polyester er de allermest almindelige syntetiske fibre. Det er varme- og farvebestandigt, tørrer hurtigt, krøller ikke og krymper mindre end for eksempel bomuldsfibre. Polyester er også mere elastisk end bomuld. Det er slidstærkt og bliver ofte anvendt til funktionstøj og sports-BH'er, fordi det ikke binder fugt. Polyesterfiber transporterer fugten fra kroppen og fugten sætter sig ikke fast i materialet, men fordamper. Resultatet er, at stoffet føles tørt.

Sports-BH'er fremstillet af funktionsstoffer af syntetiske fibre, der ikke binder fugt. På billedet ses Exhale sports-BH i 69 % polyamid, 18 % elastan og 13 % polyester


Når man farver polyester, så bevarer polyesterfibrene farverne bedre end for eksempel bomuld, der kan bleges i vask. Polyester kan let blive nobret, derfor er det godt, at det blandes med andre fibre. Det er stor forskel i kvalitet blandt forskellige polyesterstoffer. Polyester er alsidigt og kan anvendes til et stort antal forskellige udførelser som satin, charmeuse, chiffon etc.


Et andet syntetisk fiber, der er populært og ofte anvendes i undertøj er polyamid. Dette fiber er det stærkeste af alle råtekstilfibre, selv i våd tilstand, og det er meget mere elastisk end naturfibre. Det er let at holde, krøller sjældent og nobrer ikke i modsætning til polyester og bomuld. Det føles blødt og glat mod huden, er åndbart og er modstandsdygtigt mod fugt og hudfedt. Det har bedre modstandskraft mod fugt end polyester, men tørrer langsommere.

Blandingen af polyamid-elastan er meget populær i undertøj, fordi det føles blødt og elastisk. Her ses Cool Sensation trusser med en blanding af 81% polyamid og 19 % elastan.


For at kunne udnytte de bedste egenskaber ved de forskellige fibre er det almindeligt at kombinere både polyester- og polyamidfibre. Så får man et rigtig stærkt stof med mange fordele.

Serien Summer bøjle-BH og trusser i charmeuse-stof og guipure-blonder af polyamid-polyester-elastan blanding. Polyester og polyamid er farvebestandige og bleges ikke i vask.


Elastan er et polymerfiber, der anvendes i små mængder i stoffer, når man har brug for elasticitet, som er bestandig og ikke udvider sig ved at miste faconen. Dette gør det populært at blande en lille mængde elastan i stoffer, hvor det er meningen, de skal sidde stramt på kroppen, men stadig være behagelige, for eksempel i en BH-ryg.

Det rombemønstrede stof i Diamond trusser og BH er en bomuld-lycrablanding i topkvalitet med behagelig, elastisk pasform. Underskålen er i 100 % bomuld. Hvis man samler alle BH'ens dele, så består den af 34 % polyamid, 30 % bomuld, 20 % polyester og 16 % elastan.


I USA er elastan kendt som spandex, men i Europa anvendes navnet elastan. Lycra og Dorlastan er registrerede varemærker for elastanfibre. Lycra kan strækkes i op til 6 gange sin længde og gå tilbage til sin oprindelige længde uden at miste sin elasticitet.


Undertøj af regenererede fibre


Regenererede fibre er kunstfibre ligesom syntetiske fibre. De kommer fra naturen og udvindes gennem en kemisk proces fra cellulose fra træer. Fremstillingen foregår i et lukket system, der gør at det meste af kemikalierne kan genvindes. Men processen med at omdanne cellulosen til tekstilfibre er meget resursekrævende. Nogle gange bliver råvarerne udvundet fra ikke-bæredygtigt skovbrug og kan bidrage til ødelæggelse af skove. De ældste regenererede fibre er rayon, der nu om dage oftest kaldes viskose. Tidligere blev det kaldt for kunstsilke eller nitratsilke. Viskose er meget blødt og behageligt at have på, men det er resursekrævende. Af cellulosemassen fra bøgetræer fremstiller man modal. Dette materiale er blødt samtidigt med at det er stabilt, stærkt og holder faconen. Det krymper heller ikke i vask. Undertøj i modal er ret usædvanligt, selvom modal er et fiber, der er velegnet til for eksempel trusser. Men prisen er ret høj sammenlignet med for eksempel bomuld og polyester. Et regenereret fiber, der derimod er blevet mere populært i de seneste år er bambus. Stof af bambus er blødt og åndbart, men har en tendens til at miste faconen efter et stykke tid. Det er derfor ikke optimalt til tøj, der skal sidde stramt mod kroppen. Derimod er det glimrende til for eksempel nattøj og undertrøjer.


Som en del af i udviklingen i bæredygtighed findes der i dag økocertificeringer og varemærker, der garanterer for, at regenererede fibre bliver udvundet fra bæredygtigt skovbrug. Et eksempel på dette er Tencel, der er et varemærke for de regenererede fibre Lyocell. Det udvindes fra bæredygtigt skovbrug og er fuldt sporbart gennem hele fremstillingsprocessen. Ulempen er, at Tencel er dyrt og derfor er efterspørgslen også mindre.


Hvorfor blander man materialer?


Der findes mange fordele ved at blande forskellige tekstilfibre i et materiale. Hvis man blander polyesterfiber sammen med for eksempel bomuld, får det færdige stof bedre elasticitet. Det holder faconen og farven bedre samt krymper mindre end stoffer af 100 % bomuld. Desuden nobrer det mindre end ren polyester. En BH skal være meget elastisk i rygbåndet. Den må ikke kunne udvides og miste faconen. Derfor tilsættes der elastan til de fleste materialer, der skal anvendes i ryggen.

Rygbånd på en bomulds-BH indeholder altid elastan for at kunne bevare sin elasticitet. På billedet ses Lovely Lace helt i 61 % bomuld.


En BH består af omkring 35 forskellige dele: Lige fra skåle, for og vatteringer til skulderstropper, elastik, frontstykke, vinger og ryg. En bomulds-BH indeholder derfor sjældent 100 % bomuld, fordi elastik, skulderstropper og ryg ikke fremstilles af ren bomuld, selvom skålmaterialet består af 100 % bomuld. Materialesammensætningen, der står på etiketten med vaskeanvisninger, er altid tøjets gennemsnit, når man har sammenregnet alle andele af forskellige fibre.

Polyamid/elastan er en meget populær og god kvalitet til undertøj, som ikke er i bomuld. Flere stoffer, der er fremstillede af syntetiske fibre som for eksempel satin eller charmeuse føles og ser luksuriøst ud med den blanke og flotte glans. På billedet ovenfor ses SUMMER trusser i polyamid-elastan blanding. Bøjle-BH'en SUMMER’s forskellige dele er i polyester-polyamid-elastan med skål i uelastisk charmeuse-stof og guipure-blonder, der giver rigtig god støtte til busten.


Stoffer & strukturer
Man kan fremstille mange forskellige stoffer med forskellig struktur og udseende af de forskellige tekstilfibre. Mange kvinder elsker den gode hverdagsfornemmelse, som en bomulds-BH giver, mens andre foretrækker et mere luksuriøst og elegant look, som blanke materialer giver. I dag findes der undertøj til enhver smag. Satin er for eksempel et tætvævet stof med blank forside og mat bagside. Det kan være fremstillet af flere forskellige fibre. Før i tiden var silke det mest almindelige, men nu om dage fremstilles satin oftest af polyester, hvis det skal anvendes til undertøj.


"Mange elsker den gode hverdagsfornemmelse, som en bomulds-BH giver, mens andre foretrækker et mere luksuriøst look fra blanke stoffer."

BH'en Rose med charmeuse i underskålen og broderi i overskålen giver et elegant og luksuriøst indtryk.


Charmeuse er et satinvævet, uelastisk stof med en halvblank yderside og mat inderside. Det føles behageligt at have på mod huden og strukturen giver tøjet en eksklusiv fornemmelse. Det er perfekt at anvende til skåle, fordi den uelastiske og stabile kvalitet giver god støtte. Charmeuse blev traditionelt fremstillet af silke, men nu om dage bliver det normalt fremstillet af polyesterfibre.

Bodyen Hold Me er fremstillet af løvmønstret, vævet jacquard og blomstermønstret blonde. Både blonder og jacquard er i blødt polyamid-elastan.


Jacquard er altid mønstret. Mønstret er ikke trykt, men det indgår i selve det vævede stof. Jacquard er en teknik, der kan fremstilles af næsten hvilken som helst tråd som for eksempel bomuld, silke, polyester og akryl. Jacquard kan væves med forskellige farvede tråde, så de danner et mønster. Ellers kan det laves med én farve og så danne et mønster, som bliver ”ophøjet”.

Basistrusser med skøn mikrofiberkvalitet i polyester-polyamid-elastan blanding.


Undertøj fremstillet af mikrofiber er let, smidigt og føles meget blødt mod kroppen. Mikrofibre er ultrafine syntetiske fibre, der er finere end 1 denier. Mikrofiberkvalitet er normalt fremstillet af polyester eller polyamid. Trusser i mikrokvalitet føles som huden.

Mesh kan også være mønstret, som her i vores sports-BH Exhale.


I ryggen på en BH er det almindeligt at anvende et elastisk netmateriale, også kaldet mesh. Det findes mange forskellige typer af mesh, nogle er kraftigere og andre er blødere. Mesh giver en frisk og luftig fornemmelse. Mesh bliver ofte anvendt i sports-BH'er samt i ryggen på almindelige BH'er. Den mesh, som anvendes i sports-BH'er, binder ikke fugt. En anden type netmateriale er powernet, som almindeligvis bruges til at fore undertøj og badetøj med for at give forstærkning. Det er populært som forstærkning i for eksempel frontpanelet på en body eller forstykket på en formende trusse.

Confident T-shirt-BH med skål i spacermateriale.


Et af de mest spændende og alsidige materialer er Spacer, en luftig letvægtsvattering i tre lag. Det mellemste lag har luftlommer, der tillader luften at cirkulere. De yderste lag transporterer fugt og varme bort fra kroppen. En BH med spacer-materiale i skålen giver god støtte og form og den føles kølig. Spacerstof, der anvendes til undertøj er ofte fremstillet i en polyamid-polyester-blanding.


Et andet godt funktionsmateriale til undertøj er Keep Fresh, et fladt og smidigt stof af polyamid-elastan, der er rigtig behageligt at have på direkte mod huden. Det er åndbart og transporterer fugt væk uden at det føles vådt. Det gør det perfekt at anvende både til hverdagsundertøj og sports-BH'er.


Hvilket materiale er bedst?


Du ved bedst selv hvilket materiale, der passer bedst til dine behov. Det bedste råd vi kan give er at ikke lade dig nøje med undertøj i lav kvalitet, for så får du kun glæde af det i kort tid, fordi det bliver slidt ned før tiden. Det er stor forskel indbyrdes på for eksempel syntetiske kvaliteter. På Miss Mary håndplukker vi materialer fra de bedste materialeleverandører indenfor undertøjsmarkedet. Vi udfører også altid strenge kvalitetstests på de færdigsyede prøvemodeller fra designafdelingen for at se, hvordan materialerne opfører sig sammen efter vask og hyppig brug. Det sker ofte, at vi kasserer materialer, som ikke holder standarden. I mere end 60 år har vi testet forskellige typer materialer. Vi opdaterer regelmæssigt vores sortiment og beholder kun de produkter, der sælger godt for at kunne tilbyde et så attraktivt sortiment som muligt.


Vores kundeservice svarer gerne, for eksempel hvis du har spørgsmål om vores sortiment eller om BH-størrelse eller pasform. Vi tager gerne imod feedback, ris som ros, så vi fortsat kan tilbyde det sortiment og den kvalitet, som vores kunder elsker.

You may also like