Vidste du det? 15 usædvanlige fakta om bh'er

7 Nov 2018 12:30 PM
Annica Svensson

Det vil nok forbavse mange, at der ligger en utrolig lang historie og meget arbejde bag et så almindeligt stykke tøj som en BH. Jo bedre kvalitet, desto mere kompliceret er det at fremstille BH'en. Her er 15 fakta, som du måske ikke vidste om BH'er.


Vidste du at…?


1. Britiske kvinder bruger størst skålstørrelse ifølge flere undersøgelser i branchen. Gennemsnitsstørrelsen for en britisk kvinde er 80D. Det passer også hos os. I England sælger vi flest af størrelse 90E. Det internationale gennemsnit hos Miss Mary er 85D, efterfulgt af 85C.

2. Der findes ingen genveje eller hurtige, automatiske løsninger, når man fremstiller en BH. Bare at sy en eneste BH kan involvere 35 tøj- og tilbehørsdele, 60 sømme og 65 forskelllige smådele. Alle smådelene involverer ikke kun sømme, nogen gange skal man folde kanter ind eller sætte bøjle ind med hånden. Flere end 10 syersker arbejder tæt sammen lige fra den første til den sidste søm.


3. En almindelig BH består ofte af 35 forskellige dele. Eftersom en eneste model nogen gange kan have 75 forskellige størrelser, så skal der tegnes omkring 2400 dele. På Miss Mary tegnes og tilpasses disse i hånden. Hver størrelse stiller forskellige krav til støtte og pasform.

4. Hver eneste krop er unik og brysterne sidder forskelligt. Så derfor ser samme BH-model og størrelse forskellig ud, hvis to kvinder prøver den på trods af, at de har samme mål og bruger samme størrelse. For at sikre sig den bedste pasform, skal man derfor afprøve på flere kvinder og ikke kun på én.


5. Den samme bøjle anvendes til søsterstørrelser, dvs. 85B = 80C = 75D.


6. Skulderstropperne er ikke den del af BH'en, der skal støtte busten. En BH er konstrueret sådan, at båndet rundt om ryggen er ”ansvarlig” for støtten og holder BH'en på plads. En bred ryg giver derfor mere støtte end brede skulderstropper. Brede skulderstropper er mest for at give komfort og forhindre, at de gnaver på huden.


7. I en minimizer-BH med bøjle anvendes en bøjle, der er en størrelse større end hvad almindeligvis anvendes til en BH i samme størrelse. Minimizerens større bøjlestørrelse kompenseres af, at skålen gøres ekstra stabil. På den måde bliver volumen den samme, men det resulterer i, at busten ”bliver trykket flad” og synes mindre.

80 % af alle kvinder går med forkert BH-størrelse. Forkert størrelse kan give smerter i skuldre, nakke og bryst.


8. At 80 % af alle kvinder går med forkert BH-størrelse, har du sikkert hørt flere gange. Det citeres flittigt af de fleste BH-mærker samt i medierne. Men ved du, hvor oplysningerne oprindeligt kommer fra? Kilden er en undersøgelse fra 1999 af Kanhai & Hagg. Det er siden blevet bekræftet i separate undersøgelser fra 2002 af Greenbaum, Heslop, Morris og Dunn samt i 2008 af Cameron & Fitzgerald. Den sidstnævnte undersøgelse kom også frem til, at 70 % går med for lille størrelse og 10 % med for stor.

9. Det første patenterede BH-design blev fremstillet af af to silkelommetørklæder og en rosa snor af amerikaneren Mary Phelps Jacobs, fordi hun ville bruge den til en fest og ikke ville anvende et korset.


10. BH'en fik et ordentligt salgsfremstød under første verdenskrig, hvor talsmanden for War Industries Board, Bernard Baruch, bad kvinder om at holde op med at anvende korsetter, eftersom metallet, der anvendes i disse, i stedet skulle anvendes til krigsudrustning. Ved at fremstille færre korsetter blev sparet 28 000 ton metal i USA - tilstrækkeligt til at bygge et helt skib - og kvinder begyndte i stedet at anvende BH'er i større udstrækning.


11. Skål-systemet blev opfundet i 1922 af en russisk-amerikansk kvinde, der hed Ida Rosenthal, men blev først kommercielt anvendt i 1930-erne. I mange år efter blev der kun fremstillet A-D skåle. Først i 1990-erne blev det almindeligt med skåle større end E.


12. Den første helvatterede skål blev fremstillet af Frederick of Hollywood i 1940-erne. Det var også dem, der skabte den første push-up BH.


13. Det er svært at fremstille gode, formpressede skåle i store størrelser over G-skål. Dette skyldes, at et stof, der er egnet til en skål, ikke kan strækkes så meget som muligt uden at miste sin form eller styrke. Rigtig store skålstørrelser har derfor sømme.


14. En stor buste kan veje 4 kg! Det stiller store krav til BH'en. Det er derfor, det aldrig ”bare” handler om smukt stof og blonder, når man fremstiller BH'er i store størrelser. Materialer af højeste kvalitet er nøglen til god støtte og komfort.


15. BH-skåle kan udformes på masser af forskellige måder med vidt forskellige resultater og det påvirker pasform, silhuet samt støtte. Jo flere dele en skål med sømme består af, i desto højere grad kan pasformen styres af tilskæreren (mønsterkonstruktøren). En tre-delt skål med tulipanskæring giver samme runde form, som en formpresset skål giver.


Kender du selv til nogle andre interessante fakta om BH'er, som vi ikke nævnte her? I så fald, så skriv det til os i kommentarfeltet nedenfor. Vi elsker såkaldt ”ligegyldig viden” om undertøj. For vi synes ikke, disse kundskaber er ligegyldige, men snarere værdifulde, især når jeg og mine kolleger her på kontoret med stolthed kalder os selv for undertøjsnørder.

You may also like