Åh nej! Bøjlen på min bh gik i stykker!

7 Feb 2020 7:59 AM
Annica Svensson

Nogle gange sker det, der bare ikke skal ske. Bøjlen går i stykker. Her gennemgår vi hvorfor, hvad du selv kan gøre - og hvad vi som producenter gør for at forhindre, at det sker.


Hvordan skal en kvalitets-bøjle se ud?


Billigere BH-mærker anvender ofte bøjler af dårlig kvalitet. Når man mærker på bøjlen, skal den være flad og ikke rund i formen. Den skal være fremstillet af metal, der er dækket af et tyndt lag af beskyttende plast. For at BH'en, som bøjlen skal anvendes i, skal føles behagelig, må metalbøjlen ikke være helt stiv. Den skal kunne bøjes lidt, så den kan følge kroppens bevægelser og form.


Det påvirker også kvaliteten, hvordan metallet i bøjlen bliver bearbejdet under fremstillingen. Det er jo helt umuligt at kontrollere som forbruger. Men som producent af BH'er er det vores ansvar at anvende en bøjle af god kvalitet, selvom det koster lidt mere. På Miss Mary anvender vi udelukkende flade, nikkelfri og rustfri metalbøjler, der er ”overtrukket” med plast. De er af meget høj kvalitet og kommer fra en tysk leverandør, som vi har anvendt i mange år.

Den type kvalitets-bøjle, som Miss Mary anvender, er en flad, plastbelagt metalbøjle med runde ender. Farven indikerer størrelsen på buen og den side, der skal ligge mellem brysterne.


Den forkerte størrelse bh kan ødelægge bøjlen


Men selv en rigtig god kvalitetsbøjle kan ikke tåle hvad som helst. Hvis man har en BH på med for lille størrelse i skål eller omkreds, så vil BH-båndet strammes for meget rundt om kroppen og bøjlen tvinges ud i en anden form. Denne belastning vil deformere bøjlen, så den i værste fald går i stykker. Mange kvinder anvender deres BH'er i mange år og tænker ikke på, at BH'en bliver slidt og slap efter lang tids anvendelse. Hvis man tager på i vægt og anvender en BH, der er strammet helt ud, så slider det enormt på den. Hvis du mærker, at bøjlen trykker mod ribbenene under brystet, når du sidder ned, så er det et tegn på, at omkredsen på din BH er for lille.


Hvad gør man, hvis bh-bøjlen går i stykker?


Hvis du ikke er hjemme (og ikke i nærheden af en lingeributik), når bøjlen går i stykker, har du i praksis tre valg: Du kan beholde den ødelagte BH på, indtil du kommer hjem, gå uden BH eller forvandle BH'en til en bøjlefri variant ved at trække bøjlen ud. Ingen af delene er optimalt.


At gå rundt med en BH med en ødelagt eller deform bøjle kan være smertefuldt og er ikke noget, vi anbefaler. At trække bøjlen ud og reparere den med tape, lim eller forsøge at svejse den sammen kan heller ikke anbefales. Men hvis du har en gammel lignende BH i samme størrelse fra samme producent, kan du forsøge at trække bøjlen ud fra den gamle BH og sætte den ind i den anden. Prøv ikke at bytte fra et andet BH-mærke, selvom begge BH'erne har samme størrelse ifølge etiketten. Bøjler har forskellig højde og form. Hvis man tvinger en bøjle med en anden form ind, kan man ødelægge BH'en.


Hvis du trækker bøjlen ud, skal du være forberedt på, at BH'en ikke længere kommer til at sidde godt eller give samme støtte. Nogle gange har man dog ikke noget valg, hvis bøjlen går i stykker på et uheldigt tidpunkt. For hvem går rundt med en ekstra BH i håndtasken?


Kan man godt trække bøjlen ud og fortsat anvende bh'en?


Selvom skæringen på en bøjle-BH tilsyneladende ser ud ligesom på en bøjlefri BH, så går det ikke bare at trække bøjlen ud og fortsat anvende BH'en som man plejer. Selvom de ser ens ud, er de konstrueret forskelligt. Hvis du trækker bøjlen ud, så vil den ikke give samme støtte som før. Bøjlen sørger for støtte til BH'ens øvrige dele. Bøjlen påvirker ikke kun selve skålen, men også forsiden og vingerne (side/ryg). Se billedet nedenfor.

Hvis bøjlen glider ud


Det mest almindelige ”bøjle-problem” er ikke, at selve bøjlen brækker midt over eller bliver deform. Det er snarere, at den trænger sig gennem enden af bøjlebåndet og stikker op mellem brysterne. Hvis bøjlen glider ud, kan du fikse det ved at sy kanalen sammen med symaskine eller i hånden.


Der kan være mange årsager til, at bøjlen glider ud. Den mest almindelige årsag er, at BH'en er blevet vasket ved for høje grader eller man har sat den i tørretumbleren. Det kan også skyldes, at skålstørrelsen og/eller båndstørrelsen er for lille, så der opstår friktion og mere slitage, når du bevæger dig. Det kan også skyldes, at BH'en ganske enkelt er blevet for gammel og slidt og har gjort sit. Hvis den er købt for nyligt, kan det skyldes, at selve bøjlen er af dårlig kvalitet, f.eks. så enden er skarp. I visse tilfælde kan det være en produktionsfejl, som hvis båndet har blevet strakt for meget under syningen eller hvis sømmen ikke er blevet fæstnet ordentligt og er gået op.


Den slags bøjler, vi anvender hos Miss Mary, har en afrundet ende med plastbelægning, så de ikke skærer sig ud gennem materialet. For at forhindre at bøjlen ikke trækkes forkert ind, er de bøjler vi anvender farvemarkerede, så syersken kan se hvilken del, der skal være mellem brysterne og hvilken, der skal være mod armhulen..

Billedet overfor viser henholdsvis en rigtig og en forkert indstoppet bøjle. Bøjlen til venstre ligger forkert mellem bøjlebåndets forskellige lag. Til højre ligger den rigtigt i bøjlebåndet.


Bøjlebåndet har dobbelte lag af materiale for at indkapsle bøjlen ordentligt. Under syningen er det vigtigt, at bøjlebåndet stoppes ind mellem de rigtige lag. Hvis det ikke er sket (som i det blå bøjlebånd til venstre på billedet ovenfor), er der risiko for, at bøjlen slider på bøjlebåndet og laver hul i det. Derfor kontrollerer vi det under produktionen for at undgå det.


Hvordan forebygger man, at bøjlen ikke glider ud?


Kan man forebygge, at bøjlen trænger sig ud gennem materialet? Absolut. Hver gang du vasker din BH, så træk ud i bøjlebåndet, mens BH'en stadig er våd. Sådan forhindrer du, at båndet krymper eller trækker sig sammen. Vask ikke din bøjle-BH ved høje grader i vaskemaskinen, ikke engang i vaskepose. Følg altid vaskeanvisningen. Brug aldrig tørretumbler! Tørretumler betyder døden for en BH, fordi den ødelægger elastisk materiale. Alle BH'er indeholder elastisk materiale i visse dele. Selvom selve bøjlebåndet ikke er elastisk, så er materialet, som bøjlebåndet er syet sammen med, ofte elastisk. Hvis det krymper, så påvirkes bøjlebåndet også. Tørretumbling forkorter BH'ens levetid betydeligt.


Sørg for, at du har den rigtige størrelse BH. Sådan kan du se, om du har en forkert størrelse på. Hvis du har den rigtige størrelse BH, har fulgt vaskeanvisningerne og BH'en alligevel går i stykker, så kontakt vores kundeservice, så hjælper vi dig.

You may also like