Få glæde af din bh i længere tid ved at vaske den på den rigtige måde

30 Sep 2021 4:23 pm
Annica Svensson

Ved du hvorfor, du ikke bør anvende skyllemiddel eller tørretumble din BH? Her er 10 tips, der forlænger din BH's levetid


Det, der påvirker levetiden, er hvilken kvalitet BH'en havde fra starten, hvor ofte du anvender den - samt hvordan du passer på den. Hvis du anvender din BH hver dag uden at den får 1-2 dages hvile mellem hver gang, så bliver den hurtigere slidt ned. En BH fremstillet af materiale i dårligere kvalitet vil også blive slidt hurtigere ned. Det kan betale sig i længden, både økonomisk og miljømæssigt, at investere i en håndfuld gode kvalitets-BH'er.


”Alle BH'er er forskellige, følg derfor altid producentens vaskeanvisning.”

Følg altid vaskeanvisning fra producenten. Når vi vælger materiale hos Miss Mary, vasker vi altid materialet for at se, hvordan det reagerer efter vask. Bagefter vasker vi det for at se, hvordan de forskellige materialer reagerer, når de er syet sammen. Visse materialer krymper mere end andre. Vi foretager grundige tests, inden vi sender det videre til produktion. Bagefter bliver det anvendt i længere tid af vores testpanel af kvinder, der vasker det hjemme som normalt.


Vask i hånden eller maskinvask?
Det er særlig vigtigt at undgå maskinvask for BH'er og bodyer med bøjle. Hvis du er rigtig uheldig, kan bøjlen krybe ud og sætte sig fast i vaskemaskinen - og ødelægge den. Hvis du derimod har en bøjle-BH, der kan maskinvaskes, så anvend ALTID vaskepose. Den beskytter både vaskemaskine og tøj.


Hvis du vasker i hånden, så lad først tøjet ligge i blød i nogle timer med et mildt vaskemiddel. Så løsnes snavs, fedt mm. Hvis du har tid nok, så lad det ligge og trække natten over. Det gør ikke noget, at vandet bliver koldt. Gnub derefter på BH'en med fokus på skåle og de dele, der er tæt på huden eller som er snavsede. Lad det ligge og trække, og skyl det derefter. Undgå at anvende skyllemiddel.


”Hvidt tøj bør vaskes med andet hvidt tøj.”

Adskil farverne
Adskil farverne fra hinanden og vask ikke hvidt tøj sammen med tøj i mørke farver. Selvom der ikke står, at tøjet skal vaskes separat, så er det bedre for alt hvidt tøj. Det vil sige, at det bevarer den hvide farve, hvis det ikke blandes med for eksempel rødt eller sort tøj.


Anvend et mildt vaskemiddel
Uanset om du vasker i hånden eller i vaskemaskinen, så vær opmærksom på, hvilket vaskemiddel, du anvender. Anvend et mildt vaskemiddel, der ikke indeholder blegemidler. Dette gælder også, når du vasker hvidt undertøj. Hvidt tøj er farvet hvidt.


Undgå skyllemiddel
Skyllemiddel indeholder polymerer, mikroskopiske plastpartikler, der lægger sig på stoffets overflade og gør, at det virker blødere. Årsagen til, at det føles blødt, er, at polymerer binder fugt og forhindrer, at tøjet tørrer helt (selvom du synes, at tøjet virker tørt). Elastisk tøj, der indeholder elastan (lycra og spandex er andre betegnelser/varenavne for elastan), hvilket alle BH'er gør, har ikke godt af ikke at tørre ordentligt, fordi fibrene bliver svagere i våd tilstand. Så du forkorter altså levetiden betydeligt på din BH, hvis du anvender skyllemidddel. Hvis du vil have, at din BH skal føles blødere, så anvend den. Fibrene vil blive blødere, når du har bevæget kroppen et stykke tid.

En BH-ryg, der indeholder elastan, spandex eller lycra bliver ødelagt af tørretumbing og skyllemiddel.


Anvend altid vaskepose
Uanset om du vasker BH'er, trusser, bodyer eller tynde strømpebukser, så har de bedst af at blive vasket i vaskepose. Der er mange, der sløser med dette, men vaskeposen hjælper mere, end man tror. Den beskytter dit tøj fra at vikle sig ind i andet tungere tøj og blive udvidet. Vaskeposen beskytter også sarte materialer som blonder og broderi, så de ikke sætter sig fast i eventuelle velcrobånd eller lynlåse på det øvrige tøj i vaskemaskinen. Der er mindre risiko for, at tøjet vender vrangen udad under vask og at skulderstropper vikler sig sammen.


Brug aldrig tørretumbler
Tørretumbling betyder en alt for tidlig død for din BH. Det er først og fremmest elastan, der bliver ødelagt, hvilket gør, at BH'en mister sin elasticitet og form. Farverne blivere også mere matte af tørretumbler.


Tør din BH i et håndklæde
Inden du hænger din BH op, så rul den ind i et håndklæde og knug den, så det opsuger det meste af fugten.

Stræk bøjlebåndet, som bøjlen ligger i efter vask. Det forhindrer, at bøjlen kryber ud.


Stræk bøjlebåndet
Når du har vasket , så stræk bøjlebåndet ud (kanalen som bøjlen er syet ind i). Dette forhindrer, at bøjlen kryber ud af bøjlebåndet.


Udglat vatteringer mm
Hvis din BH har vattering i skålen eller på skulderstropperne, så stræk og udglat vatteringen. Dette gør, at den tørrer jævnt og bliver ved med at være fin.


Hæng din BH rigtigt op
Hæng BH'en op på tørresnoren mellem skålene. På den måde bevarer din BH sin fine form og skulderstropperne udvider sig ikke. Bodyer kan du hænge op, så midten ligger over tørresnoren. Står det vandret tørring på etiketten med vaskeanvisning, så følg det råd.

You may also like