Fra a til å – alt hvad du behøver vide om bh'er

Hvad betyder guipurebroderi, og hvad er egentlig en sidestøtte? Der findes så mange forskellige fagtermer og udtryk, der bruges, når man skal beskrive en BH. Ved hjælp av vores ordliste fra A til Å får du et hurtigt overblik over de mest almindelige (og nogle ualmindelige) begreber, der står i de fleste BH-beskrivelser, man ser på nettet eller i bladene i dag.


Aktivitets-BH
Aktivitets-BH'er giver virkelig god støtte og er perfekte til hverdagsaktiviteter og lettere motion. De er ofte fremstillet af funktionsmateriale, der kan ånde, og som transporterer fugt væk fra huden for øget komfort og langvarig friskhed.


Amme-BH
Amme-BH'er bruges i ammeperioden og har skåle, der kan åbnes, så man kan amme uden at behøve tage hele BH'en af.


Balconette
En balconette-BH har skåle med en mere lige skæring foroven. Den giver et fint løft, der bygger op nedefra. Modellen har fået navnet, fordi busten hviler som på en balkonhylde. En balconette-BH passer til næsten alle brysttyper.


Båndmål
Båndmålet er det mål, du tager med et målebånd rundt om overkroppen lige under busten. Den er det, der afgør, hvilken BH-størrelse du har.


BH-forlængere
BH-forlængeren hægter man fast i BH'ens hægtelukning i ryggen, så den danner en forlængelse af BH -ryggen, og BH'ens omkreds øges.


Bomuld
Bomuld er et naturmateriale, som er blødt og glat, slidstærkt og let at pleje. Det kan ånde, tiltrækker ikke lugt og er velegnet til følsom hud, og det et populært valg til undertøj.


Bralette
En blød BH-model, der går en stykke ned mod taljen Findes i version, man lukker, eller modeller, der trækkes over hovedet.


Bryderryg
En bryderryg – også kaldet 'racer back' er en T-formet ryg, der er lukket og ikke har nogen lukning. Den kan forekomme for f.eks. en BH med frontlukning eller en BH, der trækkes over hovedet. På modeller med bryderryg kan skulderstropperne ikke glide ned, og modellen er velegnet, når du ikke vil have, at skulderstropperne stikker ud, f.eks. under en undertrøje eller top.


Bustier
Se Lang BH.


Bøjle-BH
En BH med bøjle giver god støtte og godt løft, samtidigt med at den hjælper med til at forme busten. Bøjlen omslutter brystet og sørger for, at BH'en sidder tæt til kroppen midt fortil, hvilket deler busten på en smuk måde og holder brysterne på plads.


Bøjlefri BH
Et samlenavn for alle BH-modeller uden bøjle i skålen. Findes i mange forskellige udførelser. Kaldes sommetider en blød BH.


Bøjlebånd
En BH med et blødt bånd i stedet for en bøjle. Bøjlebåndet er smidigt som ved en bøjlefri BH, men den giver også lidt ekstra stabilitet sammenlignet med en helt bøjlefri BH.


Centrering
Centrering hentyder til, at brysterne centreres, dvs. samles ind mod midten, så når man se lige fremad, se busten knapt så bred ud. Dette kan f.eks. gøres ved hjælp af en BH med sidestøtte eller en push-up-BH.


Charmeuse
Et satinvævet, uelastisk stof med halvblank yderside og mat inderside. Følges behageligt at have ind mod huden. Traditionelt fremstillet af silke, men nu er det mere almindeligt med polyesterfibre. Populært at bruge i skåle og forstykke på en BH.


Contour BH
Contour BH har helvatterede, formpressede skåle, der definerer bustens form i BH'en. Forskellen mellem en contour BH og en T-shirt-BH er, at contour-skålen altid er helvatteret, mens en T-shirt-BH kan være uforet og uvatteret og derfor ikke definerer bustens form på samme måde. Contour-skål gør også, at dine bryster ser symmetriske ud.


Demi-skål
En skål, der er lavere skåret end en helskål, og som ikke dækker hele brystets overflade. Den dækker op til cirka tre fjerdedele af brystet.


Elastisk skål
En BH med elastisk skål indebærer, at skålen er fremstillet af stretchmateriale, der vil tilpasse sig efter busten. Der findes forskellig elasticitet, en del giver sig i begge retninger, andre kun i én. Fordelen ved elastisk skål er, at den giver komfort, men også at den er mere fleksibel med hensyn til størrelse, hvilket er godt, hvis man er mellem to størrelser eller har forskelligt store bryster.


Elastan
Elastan er en polymerfiber, der bruges som en lille andel i stoffer, når man behøver elasticitet, som er varig, og som ikke bliver slap og mister faconen. Det betyder, at det er populært at have en lille andel elastan i stoffer, der er beregnet til at sidde tæt til kroppen, men alligevel skal være behagelige, f.eks. en BH-ryg. I USA er elastan kendt som spandex, men i Europa benyttes navnet elastan. Lycra og Dorlastan er registrerede varemærker for elastanfibre.


Filetbroderi
Broderi, der er syet på en tyllsbund.


Fjeder
En fjeder, der blandt andet sidder i sidesømmen på en BH for at give ekstra støtte.


Fyldt skål
Se vatteret skål.


Fyldig buste
Når man har en fyldig buste, betyder det, at skålstørrelsen er stor i forhold til omkredsen. Som oftest mener man D-skål og opefter.


Foret skål
En BH med foret skål betyder, at hele eller dele af skålen har dobbelte lag stof. Dette gøres somme tider for at forstærke en skål i elastisk eller tyndt stof, så den giver bedre støtte, men det kan også være for at undgå gennemskinnelighed på f.eks. en blonde-BH.


Foret underskål
En BH med foret underskål betyder, at den nederste del af skålen har dobbelte lag stof. Dette gøres for at forstærke skålen og give din buste bedre støtte.


Formpresset BH
I en formpresset BH er stoffet i skålen formet til en rund form via varmebehandling og er derfor helt sømløst og perfekt at bære under tyndt eller tætsiddende tøj. Der findes formpressede skåle med eller uden vattering og med eller uden for.


BH med lukning fortil
BH der lukkes foran mellem skålene i stedet for i ryggen. Lukning fortil er særlig praktisk, når man vil tage sin BH af og på uden at foretage drejebevægelser, eller hvis man har svært ved at nå lukningen i ryggen.


Skulderstropper med justering foran
BH'er med skulderstropper, der kan justeres foran i stedet for i ryggen. Dette er praktisk, fordi det er nemt at justere skulderstropperne selv, når man har BH'en på.


Guipure-broderi
Guipure er et broderi, hvor man broderer på en bund, som derefter helt eller delvis skæres væk. En teknik der er populær i eksklusive BH'er og undertøj.


Helforet skål
En BH med helforet skål betyder, at hele skålen har dobbelte lag stof. Dette gøres somme tider for at forstærke en skål i elastisk eller tyndt stof, men det kan også være for at undgå gennemskinnelighed på f.eks. en blonde-BH.


Halvskål
Se Demi-skål


Helskål
Helskåle indeslutter hele busten og er højt skåret i dekolletagen. Perfekt til den store buste eller når man har brug for ekstra støtte. Den højt skårne skålkant gør også, at overgangen mellem hud og skål bliver mere glat.


Helvattering
Helvatteret skål gør skålen mere stabil og hjælper med til at forme busten. Findes som formpressede modeller eller skåle med sømme samt med eller uden bøjle. Det almindeligste er en let vattering på nogle få millimeter, som tilfører stabilitet uden at øge volumen.


Keep Fresh
Keep Fresh er et specielt udviklet stofmateriale, der transporterer fugt væk fra kroppen og ikke føles vådt.


Komfortskulderstropper
Komfortskulderstropper er brede skulderstropper, som oftest vatterede, som er skånsomme mod skuldrene. Perfekt til en stor eller tung buste, men passer selvfølgelig også udmærket til den lille buste.


Komfort-BH
En BH, hvor komforten er i fokus. Den har som oftest brede, vatterede skulderstropper, der aflaster.


Skålstørrelse
Skålstørrelsen angiver størrelsen på selve brystet i forhold til din rygbredde. Skålstørrelse angives med et bogstav, f.eks. B-skål. Den mindste størrelse er AA-skål.


Leotardryg
En leotardryg kaldes en u-formet rygudskæring, hvor skulderstropperne fortsætter hele vejen ned langs u-udringningen helt ned til BH'ens lukning. Leotardryg – sommetider kaldet balletryg – giver et elegant og pænt indtryk.


Lounge-BH
Lounge-bh – sommetider også kaldet relax-BH – er bøjlefri, bekvemme BH'er, der er perfekte til de afslappede dage. De er udviklet til at give komfort frem for støtte.


Lycra
Lycra er et registreret varemærke for elastanfibre. Lycra kan strække sig til op til 6 gange sin længde og vende tilbage til sin oprindelige længde uden at miste sin elasticitet.


Løft
Løft er en projektion og skal ikke forveksles med støtte. Alle BH'er giver støtte i forskellig grad ved at fastholde brystet, men en BH, der giver løft, løfter også busten op og er perfekt, når man har en slap buste eller en buste, der sidder langt nede.


Løftstøtte
Løftstøtte er et ekstra panel eller en slynge, der ligger langs den nederste del af skålen. Er som oftest en let vattering. Dette fungerer som en ekstra støttefunktion og medvirker til at give busten et ekstra løft.


Lang BH / Longline BH
En lang BH, også kaldet longline-BH eller bustier, giver din buste ekstra støtte, fordi BH'en går længere ned mod taljen og fordeler vægten. Det ekstra lange liv har en udglattende virkning på ryggen, og overgangen til huden bliver mindre synlig, så den er god at bruge under tætsiddende tøj. Visse modeller har fjedre i siden, som giver virkelig god støtte.


Maximizer
En maximizer er en BH med meget tyk og kraftig vattering i skålen, og som ofte har tykkere puder i den nederste og yderste del af skålen. Dette giver indtryk af, at busten er øget en eller flere størrelser.


Mesh
Et elastisk netmateriale, som er almindeligt at bruge i f.eks. sports-BH'er. Det er almindeligt, at ryggen på en BH kan være fremstillet af mesh.


Microfiber
En ultrafin syntetisk fiber, som er finere end 1 denier. Undertøj fremstillet af microfiber er let og giver en meget blød fornemmelse. Almindeligvis fremstillet af polyester eller polyamid.


Minimizer
En minimizer-BH giver indtryk af, at busten er mindsket en skålstørrelse. Den har en fladere og bredere skål, der fordeler busten i en lidt fladere form. Passer til dem, der synes, at deres buste er for stor i omfang eller dem, der har en bred brystbasis.


Blød BH
En blød BH passer til kvinder, der foretrækker en BH uden bøjle. Som oftest anvendes betegnelsen blød BH for at beskrive en bøjlefri BH, men den bruges også sommetider for at beskrive en lounge-BH.


Multiway BH
En multiway-BH har skulderstropper, der kan varieres på flere forskellige måder. De kan for eksempel være helt aftagelige, eller de kan sættes på kryds over ryggen eller sættes sammen i ryggen ved hjælp af en lille krog.


No-slip skulderstropper
På BH'er med no-slip skulderstropper er skulderstropperne placeret ekstra tæt sammen i ryggen, for at de ikke skal risikere at glide ned, selv ved smalle eller hældende skuldre.


Plunge-BH
En plunge- BH er en BH, der er dybt udringet mellem skålene.


Polyamid
Et syntetisk materiale, der er populært og yndet at anvende i undertøj. Polyamidfibermaterialet er let at holde, føles blødt og behageligt mod huden og har god resistens over for fugt og hudolie.


Polyester
Det mest almindelige syntetiske materiale, der anvendes i undertøj.. Polyester er alsidigt og kan bruges til en lang række forskellige udførelser som satin, charmeuse, chiffon etc. Polyester er varme- og farvebestandigt, tørrer hurtigt og krymper mindre end for eksempel bomuldsfibre. Polyester er almindeligt at bruge i funktionsstoffer. Der er stor kvalitetsforskel blandt de forskellige polyesterstoffer.


Powernet
Et netmateriale, som er almindeligt at fore undertøj med som forstærkning.


Projektion
Projektion hentyder til, hvordan brysterne "vendes" i BH'en; det mest almindelige er, at brysterne løftes opad, at de centreres mod midten, eller at de separeres/skilles.


Protese-BH
Protese-BH har en lomme på indersiden af skålen med plads til at stoppe en brystprotese ind. Skålen er ekstra højt skåret fortil for at dække eventuelle ar og proteser.


Push-up BH
En push-up bh er en dybt udringet BH, der løfter brysterne op mod hinanden og giver indtryk af en større buste, fordi skålen har puder i yder- og underdelen. Der findes mere eller mindre kraftige push-up effekter.


Lige ryg
På en BH med en lige rygudskæring er ryggen lige så bred på midten som i siderne.


Relax-BH
Relax-BH er bøjlefri, bekvemme BH'er, der er perfekte til de afslappede dage. De er udviklet til at give komfort frem for støtte.


Rund ryg
Se u-formet ryg.


Satin
Et tætvævet stof med blank forside og mat bagside. Kan være fremstillet af flere forskellige materialer, men normalt af polyester eller silke.


Separation
Når man siger, at en BH separerer brysterne, mener man, at den holder brysterne fra hinanden. Det gøres som oftest ved, at BH'en sidder tæt mod kroppen, mellem brysterne, f.eks. almindeligt ved bøjle-BH'er, hvor bøjlerne ligger an mod brystbenet.


Silikonebånd
Silikonebånd langs skålens overkant anvendes for at forstærke skålens kant. Dette anvendes f.eks., når man har tyndt, elastisk materiale i skålen. Silikonebåndet forhindrer, at materialet mister sin form. Silikonebåndet gør også, at materialet ligger tæt langs huden og ikke flytter sig.


Sidestøtte
BH med sidestøtte i skålen giver busten ekstra støtte og hjælper med til at centrere og den og løfte den frem mod midten. Sidestøtte passer til alle typer bryster og størrelser, men er især perfekt til dem med større bryster, eller hvor brysterne sidder langt fra hinanden, idet sidestøtten forhindrer, at brysterne "flyder ud" mod armhulerne. Sidestøtte med vattering giver ekstra støtte.


Udglattende sidevinge
Sidevinge er et ekstra panel eller en "vinge", der sidder i BH'ens side langs armhulen. Den gør, at overgangen fra BH'en til huden ved armhulen bliver mere jævn og glat.


Sove-BH
Sove-BH'er eller relax-BH'er er designet med komfort som højeste prioritet og er ofte fremstillet i elastiske, åndbare materialer. Formålet er, at de skal være så bekvemme, at man kan sove i dem.


Spacer-BH
Spacer er et luftigt letvægtsmateriale i tre lag. Det mellemste lag har luftlommer, som tillader luften at cirkulere. De yderste lag transporterer fugt og varme væk fra kroppen, hvilket gør, at materialet er velegnet, hvis man ønsker en kølende fornemmelse.


Sports-BH
Sports-BH'er egner sig til aktiviteter, hvor busten holdes stabilt på plads. En sports-BH har bounce-control, det vil sige, at den sørger for, at brysterne ikke bevæger sig op og ned i forbindelse med, at du bevæger dig.


Stretchskulderstropper
På en BH med stretchskulderstropper er skulderstropperne elastiske, hvilket letter armbevægelser og giver bedre komfort end helt uelastiske stropper.


Uelastisk skål
En BH med uelastisk skål betyder, at materialet i skålen ikke er elastisk, og dermed heller ikke kan give sig. Der findes skåle med helt uelastiske stoffer, eller hvor det uelastiske materiale kan give sig lidt i en retning for at kunne tilpasse sig lidt. En uelastisk skål støtter busten godt og er specielt god, hvis du behøver et ekstra løft.


Uelastisk underskål
En BH med uelastisk underskål betyder, at den nederste del af skålen er fremstillet af et uelastisk materiale, mens den øverste del er elastisk. Dette er en god kombination, fordi underskålen støtter busten, mens den øverste del af skålen tilpasser til busten og har lidt fleksibilitet med hensyn til størrelse.


Støtte
Sammenfattende ord om, hvor stabilt BH'en holder busten fast, og hvilken støtte den giver. Jo kraftigere støtte en BH har, desto mindre bevæger busten sig op og ned, når du er i bevægelse. Der findes forskellige metoder til, at en BH skal give busten god støtte, og visse BH'er er specielt designet til at støtte en fyldig og tung buste.


T-ryg
En BH med T-ryg har en smal bryderryg, også kaldet racerback. Denne model er almindelig i modeller med lukning foran eller i en BH, der trækkes over hovedet.


T-shirt-BH
En T-shirt-BH har en glat, formpresset skål uden sømme og passer derfor godt under tyndt og tætsiddende tøj. Findes med eller uden bøjle.


Trekvartskål
En skål, der er lavere skåret end en helskål, og som ikke dækker hele brystets overflade. Den dækker op til cirka tre fjerdedele af brystet. Kaldes også demi-skål.


Tredelt skålskæring
På en BH med tredelt skålskæring består hver skål af tre forskellige mønsterdele. Sømmenes former påvirker silhuetten på skålen og støtten. En tredelt skål giver i reglen en rundere form end en todelt skål.


Tulipanudskæring
En BH med tulipanudskæring har en skål, der er syet i tre dele, og hvor sømmenes kontur har form som en tulipan. Tulipanudskæringen giver busten en find, rund form og en smuk dekolletage. Kan findes både med og uden bøjle.


Tung buste
En buste, der vejer meget, og som kræver støtte og hjælp til at blive løftet opad.


Todelt skålskæring
På en BH med todelt skålskæring består hver skål af to forskellige mønsterdele. Sømmens form påvirker silhuetten på skålen. Findes i mange forskellige varianter og udskæringer.


Dækning
Dækning, også kaldet coverage, handler om hvor meget af brystet, der dækkes af BH'ens skål. En helskål giver høj dækning.


U-formet ryg
På en BH med u-formet ryg er ryggen udringet mellem skulderstropfæsterne i ryggen. U-formen gør, at BH'ens ryg ser pænere ud, selv om ryggens ydersider er brede og stabile.


Uniboob
Med uniboob eller uni-breast mener man, at brysterne udgør en enhed og ser ud som en samlet masse på grund af BH'ens pasform. Det er den ultimative modsætning til separering.


Underskål
Underskål hentyder til den nederste del af en skål med horisontal søm.


Løftet front
Løftet front betyder, at BH'ens nederste kant fortil mellem brysterne er skåret sådan, at der er mere plads til maven. Det gør også, at BH'en ser pænere ud.


Overskål
Overskål, også kaldet skåloverdel. hentyder til den øverste del af en skål med sømme.