5 spørgsmål, du bør stille dig selv, inden du opdaterer bh-garderoben

19 Nov 2021 12:00 am
Annica Svensson

At opbygge en optimal og funktionel undertøjsgarderobe behøver ikke at koste en herregård. Sådan anskaffer du dig den ultimative garderobe på den smarteste måde. Disse fem spørgsmål bør du stille dig selv, inden du køber en BH næste gang.


Hvor mange BH'er er der egentlig i din undertøjsskuffe? Og af alle disse, hvor mange plejer du faktisk at bruge? Måske er du en af de kvinder, der har to eller tre favorit-BH'er, som du veksler imellem, mens resten ligger ubrugte og uelskede hen. Den eneste gang, du anvender dem, er når yndlings-BH'erne ligger til vask. Måske fortsætter du med at købe nye BH'er, men du opdager ret hurtigt, at de ikke føles rigtige for dig.


1 - Hvad koster dit undertøj alt i alt?
En god undertøjsgarderobe handler om kvalitet fremfor kvantitet. Den behøver ikke bestå af 20 BH'er og 50 par trusser. Gennemtænkte beslutninger om køb betaler sig altid i længden. Tænk langsigtet. En BH af høj kvalitet holder i flere år, hvis du passer på den på den rigtige måde.

Hvis du passer godt på dit undertøj og vasker det i vaskepose, så vil du få glæde af det i lang tid.


”Fast Fashion”-undertøj bliver hurtigt slidt og mister faconen - og du må ret hurtigt erstatte det med nye køb. Efter nogle år har du brugt betydeligt flere penge på din garderobe end hvis du havde investeret i et par kvalitets-BH'er lige fra starten.

Er din undertøjsskuffe fyldt med BH'er, som du elsker at anvende - eller er den fyldt med uelskede BH'er, der blot optager plads?


2 - Hvad betaler du egentlig for?
Selv når man køber kvalitetsvarer, så gælder det om at handle klogt. Udover fremstilling på ordentlige vilkår, så handler kvalitet i virkeligheden om gode materialer, der tåler mange gange vask uden at miste faconen, stof der ikke nulrer, velsyet undertøj der ikke bliver slapt i sømmene eller hvor bøjlen glider ud. Kvalitet holder i lang tid og ser ikke ud som en helt anden BH efter et år. Lad dig ikke narre af dyrt undertøj, der ikke er af høj kvalitet. Det findes mere af det, end man tror. Sørg for at betale for kvalitet og ikke for mærket.


3 - Hvilken type undertøj foretrækker du at anvende?
Tænk godt efter hvad du foretrækker og hvilken BH, du automatisk vælger om morgenen. Med bøjle eller bøjlefri, T-shirt BH eller blonde-BH? Køb kun BH'er, som du kan lide at anvende. Køb dem ikke kun, fordi de er pæne eller eller har en flot farve. Mærk efter, hvordan den føles at have på og om du trives i den.


Hvilken BH rækker du automatisk ud efter i garderoben om morgenen?


Der skrives spalte op og ned om hvilke BH'er, der skal være en selvfølgelig del af enhver kvindes garderobe. Vi skriver også den slags artikler her på bloggen, men husk at disse kun er anbefalinger og til inspiration. Disse råd passer selvfølgelig ikke til alle kvinder.


Hvis du ikke dyrker sport, så har du selvfølgelig ikke brug for en sports-BH - uanset hvad alle andre siger. Det samme gælder for den lille, sorte, sexede push-up BH. Hvis du ikke føler dig tilpas med at anvende sådan en, så glem det. Men hvis det derimod er det eneste, du anvender, så fyld hele kommodeskuffen op med dem. Hvis alle siger, at en T-shirt BH i beige er det smarteste valg, men du synes, den er trist og hverdagsagtig, så sats på en farveglad BH med broderi, hvis du hellere vil det.


Det vigtigste er at lytte til sig selv og tilpasse garderoben efter sin personlige livsstil. Gør dig klart, hvilken type undertøj, du bedst kan lide at anvende og sats på det.

Undertøj handler om at bekræfte sig selv og føle sig godt tilpas som den, man er uanset størrelse. På billedet har Alexandra BH'en Flora på.


4 - Hvordan ser resten af din garderobe ud?
Undertøj og tøj er tæt forbundet og påvirker hinanden. Det rigtige undertøj får dit tøj til at sidde pænere og giver et løft til ethvert outfit. Hvis du har en forkert type undertøj på, så kan de få tøjet til at sidde dårligere. En smuk kjole kommer aldrig til sin ret, hvis BH'en ikke giver tilstrækkelig løft og støtte.


Hvilken slags tøj plejer du normalt at anvende? Tynde bluser eller tætsiddende toppe, tykkere tøj med løs pasform? Generer det dig, hvis BH'en kan ses gennem tøjet - eller spiller det ingen rolle? Hvis du vil undgå, at BH'en kan ses, så vælg en T-shirt BH med sømfri skål. Hvis du går med tøj af normal tykkelse, så plejer en BH med skålsømme ikke at kunne ses, men under tynde toppe og bluser er en formpresset T-shirt BH optimal. T-shirt BH'er fås med eller uden vattering.

Hvis du har tøj, der er udringet i ryggen, så kan du vælge en BH med ekstra lavt skåret ryg. Vores BH Embroidered Dreams (se billede ovenfor) er skabt netop med dette for øje.


Hvis det generer dig, at skulderstropperne kan ses under tøj med bryderryg, så vælg en BH med skulderstropper, som kan krydses bagpå.


Hvis du vil mindske ”dellen” på ryggen, som opstår, når man har BH på, så vælg en body eller en BH med ekstra bred ryg, der har en udglattende effekt som for eksempel Cotton Simplex (se nedenfor).

Her ses Armanda i Cotton Simplex, der er ekstra bred rundt om, hvilket har en udglattende effekt på ryggen.


Skjorter tager ikke hensyn til, om man har en større eller mindre buste

Tilpas din undertøjsgarderobe efter hvilken type tøj, du kan lide at anvende. På billedet har Alexandra BH'en Lovely Jacquard på.


Skjorter fremstilles oftest efter almindelige tøjstørrelser og tager ikke hensyn til, om man har en større buste eller ej. Hvis du oplever, at det gaber mellem knapperne, når du har lukket skjorten, så kan en minimizer-BH ofte redde situationen. Den har en noget fladere skål, der fordeler busten på et større område. Det gør, at busten mindskes i omkreds. Det opleves helt enkelt som, at busten er lidt mindre.


En anden ting at huske på er, at mange BH'er former busten forskelligt. En del kvinder foretrækker en rund form, mens andre vil have en mere spids form. Det er først, når man tager en bluse over BH'en, at det bliver helt tydeligt, hvordan BH'en former busten. Man tænker ikke altid på det, når man står med BH'en på i prøverummet. En spidsere skål gør for eksempel, at omkredsen bliver større.

Undertøj i bomuld er perfekt på varme dage. Bomuld er slidstærkt og kan holde til mange gange vask.


Hvis du foretrækker tøj i naturmaterialer som bomuld, hør, uld eller bambus, så vælg også en BH i naturmaterialer. Bomuld er et glimrende valg til undertøj. Det er perfekt på varme dage.


Ulempen med bomuld er, at det ikke fungerer godt til formpressede skåle, der anvendes til T-shirt BH'er. Hvis du har tøj af tyndt stof på og det er varmt udenfor, så vælg en T-shirt BH i åndbare materialer, som for eksempel Keep Fresh.

BH'en STAY FRESH er optimal under tøj af tyndt stof, selv om sommeren. Funktionsmaterialet Keep Fresh, som anvendes i skålen, føles luftigt og køligt, fordi det lader huden ånde.


5 - Anvender du den rigtige størrelse?


Vidste du, at man skifter BH-størrelse flere gange i ens voksenliv? Graviditet, amning, vægtændringer og overgangsalder påvirker busten. Selvom vægten står på det samme tal, så ændrer kroppen sig og kurverne omfordeles. Det er ikke sådan, at man bare kan passe en eneste BH-størrelse - og alle andre sidder dårligt. Ofte er der en hel håndfuld størrelser, der sidder godt på én. Mange BH-specialister i butikkerne hævder, at kun én størrelse sidder perfekt. BH-båndet er altid elastisk i ryggen for at undgå, at en BH føles som et korset. Hvis skålene er elastiske, så giver de mere fleksibilitet med hensyn til størrelsen end for eksempel en uelastisk eller vatteret skål.

En favorit-BH skal gøre dig lige så glad som McCallah på billedet, hvor hun har Rose på.


Når det drejer sig om at finde den størrelse og pasform, som er rigtig for dig, kan du regne med din fornuft og hvordan det føles. Start med at kigge i vores størrelsestabel for at finde din størrelse. Den størrelse, som du får frem, fungerer oftest, men se den først og fremmest som en indikation. Gå efter, hvordan BH'en føles at have på og justér størrelsen derefter.


Gnaver BH'en og efterlader mærker på kroppen? Så er på tide at skifte størrelse. Triller skulderstropperne ned? Skift til en anden model. Er der rynker på skålen? Så er skålen for stor. Et andet tegn på, at du anvender en for stor skål, er at du kan se indersiden af skålen, når du bøjer dig frem.


Hvis bøjlen klemmer i brystvævet eller hvis der dannes dobbeltbryster oven over skålkanten (det ses meget tydeligt, når du har en tætsiddende bluse på), så har du derimod brug for en større skål. Glider busten ud af skålen, når du strækker armene op? Så har du brug for en mindre båndstørrelse. Her får du masser af tips om, hvordan du kan se, om du har den rigtige pasform eller ej.

En body giver en tryg, lun fornemmelse og har en udglattende effekt på ryggen. På billedet har McCallah Fantastic Flair på.


Husk, at undertøj handler om at bekræfte sig selv og føle sig godt tilpas. Det skal aldrig føles ubehageligt. Det kan godt være, at ingen andre kan se, hvad du har på under tøjet, men når du føler dig godt tilpas, så bemærker andre det også. Livet er for kort til ubehageligt undertøj.


Hvis du er usikker på, hvilke modeller eller størrelse, der er rigtig til dig, så hjælper vores søde kundeservice dig gerne med at finde det rigtige. Ingen spørgsmål er for store eller små.

399.00 DKK
Uden bøjle
349.00 DKK
Med bøjle
459.00 DKK
Med bøjle
399.00 DKK
Uden bøjle