Er det bedre med bomulds-bh'er?

15 Oct 2021 12:46 pm
Annica Svensson

I mange år har Miss Mary været specialist i bomuld og en stor del af vores sortiment består af bomulds-BH'er. Bomuld er et fantastisk materiale og særligt egnet til undertøj. Men er bomulds-BH'er virkelig bedre end andre BH'er? Her gennemgår vi fordele og ulemper med bomuld.


Noget, der altid efterspørges af vores kunder er bomuld. Blandt vores Top 5 bedst sælgende BH'er er der næsten altid mindst 2-3 bomulds-BH'er. Sådan har det været i mange år og der er mange fordele med bomuld. Men der findes også tilfælde, hvor bomuld ikke er bedst egnet.


Bomuld er et naturmateriale, der kommer fra planteriget. Af alle naturfibre (uld, silke, hør, hamp) er bomuld klart det, der er bedst egnet til undertøj. De andre materialer er sarte eller mere besværlige at vedligeholde. Selve bomuldsfibrene, som man fremstiller garnet af, har en indre spiralstruktur, der gør den færdige bomuld meget stærk og holdbar. Det er egenskaber, der er vigtige for tøj, der anvendes ofte.**

En bomuldsbody som LOVELY LACE føles kølig at have på mod kroppen samtidigt med, at den giver en tryg, lun fornemmelse.


Bomuld føles blødt og behageligt at have på direkte mod kroppen. Man hører praktisk taget aldrig, at nogen oplever, at bomuld klør mod kroppen. Bomuld passer glimrende til følsom hud og er derfor et naturligt valg at anvende til kropsnært tøj som undertøj.


Derfor opleves undertøj i bomuld som mere køligt
En af de største fordele med bomuld er dens åndbarhed. Cellulosen i fibrene leder varme væk fra huden og det betyder, at bomuld helt enkelt føles køligere end de fleste andre materialer. Med andre ord er det er perfekt på varme dage. Hvis du har en T-shirt ovenpå din bomulds-BH, kan huden nemt ånde gennem begge lag og det vil føles meget køligere, end hvis du for eksempel havde en polyesterbluse over din bomulds-BH.


Sådan skal du vaske dit bomuldsundertøj
Til forskel fra mange andre tekstilfibre bliver bomuld faktisk stærkere i våd tilstand end i tør tilstand. Dette gør, at bomuld passer glimrende til tøj, der vaskes ofte ligesom undertøj. Det kan vaskes mange gange uden at kvaliteten går tabt. Men præcist som alt andet tøj er det vigtigt at følge producentens vaskeanvisninger.


Selvom selve bomuldsfibrene godt tåler høje vasketemperaturer, er det vigtigt at huske på, at en BH ikke kun består af ren bomuld i alle dele. Den indeholder også andre fibre, der kræver en mere skånsom håndtering. BH'ens forskellige dele (det er ikke usædvanligt, at en BH består af 25-35 dele) kan reagere forskelligt i vask. Hvis der står 'vaskes i hånden' på din bøjle-BH, så bør du altid vaske den i hånden. Selv et par trusser i ren bomuld indeholder for eksempel elastik i syntetiske fibre.


Ved vores kvalitetskontrol og produktudvikling på Miss Mary vasker vi alle materialer samt alt færdigt tøj for at se hvilken type vask, de tåler, så man får glæde af det i så lang tid som muligt.


Hvilken type BH'er passer bomuld bedst eller dårligst til?
Bomuld tiltrækker fugt og holder sig tørt, så længe fugten fordamper hurtigere end den opsuges af stoffet. Det er derfor ikke det bedste materiale, hvis man dyrker sport eller sveder meget. Så er det bedre at anvende en BH fremstillet i funktionsmateriale af syntetiske fibre som vores sports-BH Exhale i Keep Fresh-materiale.

COTTON STAR BH er fremstillet i bomuldsblonder, der er mere romantisk. Underskålen er foret med bomuld, så man fuldt ud udnytter bomuldens åndbare evner.


En anden slags BH'er, som man ikke fremstiller af bomuld, er T-shirt BH'er med sømløs skål. Dette skyldes, at bomuldsfibrene ikke er tilstrækkeligt formfaste eller elastiske. Derfor findes der ikke formpressede skåle i 100 % bomuld. En skål i 100 % bomuld laves altid af forskellige dele, der sys sammen. Fordelene med en skål med sømme er, at man som producent kan styre formen bedre end med en formpresset skål. Skåle med sømme kan også fremstilles i større skålstørrelser end en formpresset skål.

COTTON DOTS BH uden bøjle med skål i 100 % bomuld. Materialet er helt uelastisk og giver et rigtigt godt løft, selv i store størrelser.


Bomuldens bløde egenskaber gør, at den er rigtig behagelig. Som hverdags-BH er der næsten ikke noget bedre end bomuld. Godt nok kan man synes, at bomuld nogle gange føles lidt hverdagsagtig, men hvis man syr lidt blonder eller broderi på, så bliver BH'en straks lidt ”finere” og føles mere romantisk. Bomulds-BH'er fås i mange forskellige designs. Hos os er den bøjlefri bomulds-BH mest efterspurgt.


At bomuld er åndbart er som sagt en af de største fordele. For at udnytte denne egenskab maksimalt har vi valgt ikke at vattere skålen i vores bomulds-BH'er. En vatteret skål gør, at man ikke kan udnytte bomuldens fine åndbarhed og luftige fornemmelse. Hvis vi forer en bomuldsskål, gør vi det altid med bomuldsfor, så skålen bliver åndbar.

COTTON FRESH har skål i glat 100 % bomuldskvalitet i en sporty kombination med en net-lignende bomulds-lycra mix.


Hvorfor består en BH ikke af 100 % bomuld?
Måske har du opdaget, at det er svært at finde en BH, der er fremstillet af 100 % bomuld. Når man udregner sammensætningen, indregner man alle tekstildelene, der er i tøjet, inklusive vattering, broderi, blonder, skulderstropper, bøjlebånd mm.


Sammenlignet med syntetiske fibre er strækbarhed og elasticitet (evnen til at vende tilbage til den oprindelige form efter man har udstrakt det) lav hos bomuld. Det gør, at ren bomuld ikke anvendes i alle BH'ens dele. På vores bomulds-BH'er består skålen oftest af 100 % bomuld. Men de dele af BH'en, der kræver elasticitet, for eksemple ryggen, har brug for en andel syntiske fibre i sig. De mest egnede fibre i denne sammenhæng er elastan (som også er kendt under navnet lycra eller spandex). På den måde kan du have din BH i lang tid og den bliver ved med at sidde, som den gjorde, da den var ny.

Den BH i vores sortiment, der har den højeste andel bomuld er Broderie Anglais med 83 % bomuld. Skålen er i 100 % bomuld, men ryggen indeholder elastan. Den vattering, vi anvender i vores populære komfortskulderstropper, er heller ikke fremstillet i bomuld.


Der findes selvfølgelig forskellige kvaliteter af bomuld. På Miss Mary anvender vi kun materialer af høj kvalitet til alt vores tøj, inklusive bomuld. Vi anvender bomuld i forskellige tykkelser, afhængigt af hvilken type tøj, det skal anvendes til. Den bomuld, vi anvender til vores formende trusser, er for eksempel kraftigere end til almindelige trusser, fordi den skal være ekstra stabil og holde maven ind.

Bomulden, der anvendes til vores formende trusser, er rigtig stabil og holdbar. Den hjælper med at holde maven ind og fremhæver dine kurver på en behagelig måde. På billedet ses Lovely Lace BH og Lovely Lace formende trusser.


Alle de materialer, vi anvender på Miss Mary, er certificerede Standard 100 af Oeko-Tex, der er et globalt, uafhængigt analyseinstitut, der kontrollerer, at materialerne ikke indeholder emner, der er skadelige at have på direkte mod huden. Dette er noget, vi kræver af alle vores materialeleverandører.


Køb kvalitet
Den største ulempe med bomuld er, at den kræver meget vand at dyrke (dette gælder også for økologisk bomuld). Men i og med at bomulden er så slidstærk, holder bomuldstøj i mange år, hvilket formindsker forbruget - som så igen er bedre for miljøet. Hvis man køber tøj af god kvalitet, der holder længere, så behøver man ikke købe så meget tøj. Undgå Fast Fashion. Dit Miss Mary undertøj er ikke brug-og-smid-væk tøj. Du kommer til at få glæde af det i mange år fremover.

399.00 DKK
Uden bøjle
Nyt produkt
399.00 DKK
Med bøjle
399.00 DKK
Uden bøjle
449.00 DKK
Uden bøjle