Kunsten at skabe komfort med Miss Marys egen BH-ekspert

24 Jun 2021 7:14 am
Annica Svensson

Hvor svært er det at skabe en BH? Få personer ved det bedre end Miss Marys mønsterkonstruktør og designer Anne Nero, der har arbejdet i over 30 år med at udvikle undertøj med perfekt pasform og komfort. Her fortæller hun om sine erfaringer.


Anne Nero har arbejdet i Miss Marys designafdeling på hovedkontoret i Borås, Sverige i snart ti år. Sammenlagt har hun 30 års erfaring i at skabe BH'er og undertøj. Når det handler om kompliceret undertøj som BH'er, kan man næppe have for meget erfaring. For det er med tiden man opbygger den specielle fingerspidsfornemmelse, der kræves. Anne er en af tre designere/mønsterkonstruktører i designafdelingen, der også består af fire prøvesyersker. Vi smuttede ned til designafdelingen for at udveksle et par ord med Anne om hvordan, det er at arbejde som undertøjsdesigner.


Hvad er det sjoveste ved dit job?
Jeg synes, det sjoveste er at udvikle produkter og lave den bedst muligste pasform. Det er en tidskrævende proces og med meget småpilleri, hvilket jeg elsker.


Hvad lavede du, inden du begyndte at arbejde hos Miss Mary?
Jeg har arbejdet i cirka 30 år med undertøj. Inden Miss Mary arbejdede jeg hos andre kolleger i branchen: 6 år som direktrice, 9 år med mønsterkonstruktion og 7 år med prøvesyning.

Designteamet på Miss Mary. Fra venstre ses Marie-Louise, Anne og Ing-Marie.


Her hos Miss Mary har du flere roller, du arbejder både som designer og mønsterkonstruktør. Kan du fortælle, hvad begge jobs indebærer for dem, der ikke kender forskellen mellem de forskellige slags arbejde?
Som designer på Miss Mary er det ens arbejde at designe attraktivt, funktionelt og tidsløst undertøj. Man tegner en BH i en bestemt stil og skæring. Nogle gange skaber man stilen og skæringen, inden man har fundet et materiale, man vil arbejde med. Af og til finder man materialet først, bliver inspireret af det og skaber BH'en ud fra materialet. Det er sjovt at vælge materiale, for der findes så mange forskellige typer og looks blandt blonder og andre undertøjsmaterialer. Vi rejser til messer og leder efter stoffer, blonder og materialer fra de bedste leverandører i branchen. Materialerne er en meget vigtig del af kvalitetsundertøj.
Mønsterkonstruktørens opgave er så at skabe den bedst mulige pasform, der passer til formen og materialet efter designerens tegning. Pasformen skal sidde smukt og godt på kroppen. Konstruktionen skal give støtte og løft. Høj komfort er en stor del af Miss Marys identitet og det er vigtigt, at undertøjet føles godt på kroppen.


Hvilken del kan du bedst lide – design eller mønsterkonstruktion?
Det er et svært valg, men jeg ville nok sige mønsterkonstruktion, fordi det er en større udfordring. Det føles fantastisk godt, når det lykkes for én at glæde kunder med god pasform og komfort.


”Nogle millimeter til eller fra på mønstret gør stor forskel på pasformen.”

Anne på arbejde som undertøjsdesigner og mønsterkonstruktør hos Miss Mary.


Du har jo over 30 års erfaring med at arbejde med BH'er. Hvad er det, der gør netop BH'er så interessante at arbejde med?
Med BH'er arbejder man med små marginaler, der gør, at resultaterne kan blive meget forskellige. Nogle millimeter til eller fra på mønstret gør stor forskel på pasformen. Jeg kan godt lide at kæle for detaljerne, det har stor betydning i slutfasen.


I har en fuldt udrustet sysal i designafdelingen, hvor flere prøvesyersker arbejder. Hvor vigtigt er det for dit arbejde?
Det er meget vigtigt og vi arbejder tæt sammen med prøvesyerskerne. Det er dejligt at have prøvesyningen her. Så slipper man for at vente på prøverne, som vi ville være nødt til, hvis vi sendte dem til Tallinn, hvor vi har vores produktion. Nu ser man resultatet med det samme og har mulighed for at foretage flere justeringer for at få den bedste pasform. Vi havde ikke kunnet klare os uden sysalen her - eller ja, det havde i det mindste taget meget længere tid. Vi havde ikke kunnet opretholde den høje kvalitet, som vi har i dag, hvis vi ikke havde haft prøvesyning her.


Du er også dygtig til at sy og har en baggrund som prøvesyerske. Hjælper disse kundskaber dig i rollen som mønsterkonstruktør og designer?
Ja, den erfaring er god. Allerede på et tidligt stadium af processen kan jeg konstruere og bedømme ud fra et syningsperspektiv. Jeg forstår, hvad er muligt at udføre i produktionen. Mine sykundskaber gør, at jeg også har indsigt i, hvad der kan være muligt at produktudvikle.


Hvad er det sværeste ved at skabe BH'er og undertøj?
Der er hele tiden store udfordringer. Hvert produkt stiller forskellige krav og der kræves lang erfaring for at resultatet bliver rigtig godt. Det er det, der er sjovt ved dette arbejde. Selv efter mine mange år i branchen lærer jeg nye ting. Jeg er nysgerrig og prøver gerne nye skæringer eller anvender materialer på en ny måde. Det er sjovt at udfordre sig selv og bevare nysgerrigheden.


Hvad er det sjoveste at lave – badetøj, BH'er, trusser eller bodyer?
De er alle sjove på hver deres måde, men jeg foretrækker helt klart at lave BH'er. Det er mest kompliceret med så meget småpilleri og detaljearbejde. Som afveksling er det dog sjovt at lave badetøj.


Miss Mary er kendt for komfort.. Hvor svært er det at skabe en komfort-BH?
Vi har altid stillet høje krav til os selv; vi vil skabe et produkt, vi kan stå inde for. Som kvinde har man haft sin del af dårligtsiddende BH'er og har man lidt større buste, kan det blive rigtigt besværligt. Jeg ved præcist, hvordan det føles. For at få en god komfort tror jeg, det er vigtigt, at man selv anvender produktet - og så mener jeg ikke bare, at man prøver det lidt hurtigt i et prøverum, men at man har det på hele dagen. Hvis man har en forkert størrelse, vil selv en godt udført BH føles ubehagelig eller skære ind i huden et sted. Det er det, man skal gå ud fra, når man vil købe en BH. Vi forsøger at arbejde med materialer, der føles godt mod huden som for eksempel bomuld, skæringer der føles behagelige, helskåle, lidt bredere sider og rygge end man måske er vant til fra billigere mærker og brede skulderstropper, der gerne må være vatterede. De modeller, der har smalle skulderstropper, har for eksempel ofte lidt bredere bånd i større skålstørrelser.


”Stir dig ikke blind på størrelsestabeller. Prøv dig frem, indtil du finder en BH, der føles rigtig for dig”

Anne i BH-atelieret i Borås, Sverige med sin favorit-BH Smooth Lacy


Hvilke tips har du til kvinder, der synes, det er svært at finde den rigtige BH?
Man skal prøve sig frem, indtil man finder en BH, der føles rigtig og ikke stirre sig blind på størrelsestabeller. Selvom man har en bestemt tøjstørrelse, så ser vi alle forskellige ud. Vi har alle forskellige proportioner og brysterne ser forskellige ud og sidder forskelligt, skuldrene har forskellige former og så videre. Det er derfor, der findes så mange typer BH'er med så mange pasformer. Når vi ser på de kvinder, der kommer till atelieret som prøvemodeller, så kan den samme BH se helt forskellig ud på to kvinder med samme størrelse.


Har du et særligt favoritmateriale, du foretrækker at arbejde med?
Det findes mange interessante og sjove materialer at arbejde med, men min favorit er charmeuse. Det er et uelastisk, men ikke fuldstændigt uelastisk stof. Det er delvist elastisk i den ene retning, hvilket gør det til et suverænt materiale at arbejde med. Det giver god støtte og en smuk form. Det har også en fin glans og giver en luksuriøs fornemmelse til undertøjet.


”Mit favoritmateriale at arbejde med er charmeuse”

Anne undersøger blondeprøver fra leverandører.


Synes du, det er sjovest at lave BH'er med formpressede skåle eller BH'er med flerdelte skåle med sømme?
Flerdelte skåle. Der er større udfordringer med dem end med en formpresset skål. Man kan styre og påvirke pasformen og få det bedste resultat. Det er vigtigt, især når man kommer op i større skålstørrelser.


Hvilken type BH anvender du selv?
En T-shirt BH med bøjle er hvad jeg selv foretrækker at anvende.


Anvender du selv Miss Mary produkter?
Absolut. Hele tiden. Jeg prøvekører altid alle nye BH-modeller. Det er vigtigt, at man selv har dem på for at mærke komfort og pasform - og hvordan BH'en føles, når man har haft den på en hel dag. Jeg bruger selv en F-skål og vil have god støtte og høj komfort. Jeg er selv min egen kunde og stiller høje krav til det undertøj, jeg har på og skaber.


”Jeg prøvekører altid alle nye BH-modeller. Det er vigtigt, at man selv har dem på for at mærke komfort og pasform.”

Annes personlige favorit i Miss Marys sortiment er T-shirt BH'en SMOOTH LACY med bøjle.


Hvilken er din favorit i Miss Marys sortiment?
Jeg har en soleklar favorit, som jeg har arbejdet med: SMOOTH LACY med bøjle . Jeg er så utroligt tilfreds med den og jeg har kun hørt rosende ord om den. Jeg bruger den selv næsten hele tiden. Alle får en rigtig fin form i den og den giver også virkelig god støtte. Den har en uvatteret skål i uelastisk materiale og formen er perfekt rund og giver et virkelig godt løft.

En anden af Annes favoritmodeller at arbejde med er Floral Sun, der er designet af Lars Wallin.


Er der et særligt mindeværdigt produkt, som du syntes, det var helt specielt at arbejde med?
Ja, det var rigtigt sjovt og mindeværdigt at lave den første Visionary kollektion, som var et designsamarbejde mellem Lars Wallin og Miss Mary. Det var en sjov udfordring, fordi kollektionen er meget forskellig fra vores almindelige sortiment, både i materialevalg og konstruktion. Slutresultatet blev fantastisk flot. Af alle de produkter, som jeg har lavet mønster til, men ikke selv designet, er FLORAL SUN fra den kollektion en af mine absolutte favoritter.


Hvilke råd vil du give til dem, der har en drøm om at arbejde som undertøjsdesigner og mønsterkonstruktør?
Hvis man kan lide at skabe både et flot ydre og komfort i kombination med millimeterarbejde med høj nøjagtighed, så kan dette være et arbejde for dem. At blive mønsterkonstruktør med BH'er er ikke et arbejde, man kan lære i en håndevending. Men kan man lide at blive udfordret og har meget tålmodighed, så er det de perfekte egenskaber at have og det vil hjælpe dig dagligt i dit arbejde.

You may also like