Vedligeholdelsesrådene, der redder din bh

11 Jan 2019 1:54 PM
Annica Svensson

Hvis man investerer i en kvalitets-BH, vil man jo gerne kunne nyde godt af den så længe som muligt. Med lidt ekstra kærlighed og omtanke kan du forlænge BH'ens levetid betydeligt. Her er vores bedste tips til, hvordan du bedst tager dig af din BH!


Hvor længe holder en BH egentlig? Svaret er ikke helt enkelt, for det afhænger dels af BH'ens kvalitet, dels hvilket materiale den er lavet af, hvordan den vaskes, og hvor ofte den bruges. En rigtig ikvalkitets.BH fra en BH-specialist er normalt lavet til at holde længere end en billigere BH, som man kan købe hos det store tøjkæder. Men selv en BH og topkvalitet holder ikke evigt. Generelt plejer man at sige, at em BH's levetid er omkring to år, men mange kvinder anvender den betydeligt længere end det. Det er nemt at forlænge BH'ens levetid ved at pleje den med lidt ekstra omhu og kærlighed.


”Hvis en BH får chance for at hvile mellem anvendelserne, forlænges dens levetid.”

Hvorfor du behøver skifte mellem flere bh'er


Et af de bedste tips til, hvordan du øger levetiden, er at have flere BH'er at skifte imellem. Det ideelle antal er en håndfuld BH'er, som du kan variere mellem. Hvis du bruger samme BH mere end en dag ad gangen, vil den blive slidt før tid. Din BH skal have mulighed for at "hvile" mellem de gange, du har den på. Dette skyldes, at tekstilfibrene har brug for at regenerere, især de BH'er, der indeholder elastan, hvilket næsten alle BH'er på markedet indeholder i dag.


”Tekstilfibrene har brug for at regenerere for at bevare elasticiteten"


Elastanen gør, at et elastisk stof ikke mister faconen. Hvis ryggen f.eks. havde været lavet af 100 % bomuld, ville den være blevet udvidet og havde mistet faconen efter kort tids brug. Men bare fordi der er elastan i BH'en, betyder det ikke, at den vil være "spændstig" for evigt. Det er derfor, tekstilfibrene behøver hvile og få mulighed for at trække sig sammen igen efter brugen. En nats hvile er ikke tilstrækkeligt, den skal have lov at hvile et par dage. Når din BH er udspændt og føles for stor på den inderste hægtelukning, er det på tide at kassere den.


Opbevar din bh rigtigt


Når du opbevarer dine BH'er, bør de altid være lukket.


”Luk BH'en, fold skulderstropperne ned og opbevar BH'en liggende"

Opbevar helst dine BH'er på en plan flade, f.eks. i en kommodeskuffe. Læg den sådan, at de ligger i ske med hinanden. Det gælder især, hvis det er BH'er med vattering. Så støtter BH'erne hinanden. En ekstra bonus er, at du får et tydeligt overblik over, hvilke BH'er du har, og de vikler sig ikke ind i hinanden. Der er en grund til, at eksklusive BH-butikker ofte opbevarer BH'erne liggende på denne måde i stedet for at have dem hængende på bøjler.


Sådan vasker du din bh


Du behøver ikke vaske din BH efter hver brug. Det er nok at vaske den efter cirka tre gange. BH'er som har silikonebånd (er blandt andet almindeligt på indersiden af skåle med blonde eller stropløse BH'er) behøver vaskes oftere. Sved kan nemlig virke ætsende og nedbryde silikonen.


Følg altid vaskerådsetiketten på netop din BH. Generelt bør en BH med bøjle aldrig maskinvaskes, selv ikke hvis man bruger vaskepose. Til en Miss Mary-BH anbefaler vi håndvask til de BH'er, der har bøjle, og finvask i maskine til dem, der er uden bøjle.


Vask ikke hvide BH'er sammen med farveglade eller sorte BH'er. Husk også, at visse farver smitter af, så undgå at blande farver ukritisk. Læs omhyggeligt på vaskeetiketten, om BH'en behøver vaskes separat.


”Brug vaskemiddel til kulørt tøj, også til vask af hvide BH'er"


Luk altid BH'en i ryggen, før du vasker den. Det forhindrer, at hægtelukningen griber fat i blonde eller andet sart materiale. Når BH'en er lukket, vil skulderstropperne heller ikke blive viklet om andet, vredet eller rodet sammen.


Brug mildt vaskemiddel til kulørt vask. Dette gælder også for hvidt tøj, fordi hvidt tøj ofte ikke er naturligt hvidt, men faktisk er farvet hvidt. Brug helst specialvaskemiddel, der er beregnet til undertøj. Undgå vaskemidler, der indeholder blegemiddel eller alkohol.


Håndvask i en renskuret balje eller håndvask. Hvis BH'en er sart, bruges koldt vand. Koldt vand gør, at BH'en vil holde længere. Ingen BH'er bør vaskes i rigtig varmt vand, da dette kan ødelægge elasticiteten. Las BH'en ligge i blød i vandet, helst i nogle timer, så hudrester med mere forsvinder. Lad den gerne ligge i blød natten over. Gnid derefter forsigtigt på BH'en med fokus på indersiden af skålene og i siderne under armhulen, hvor BH'en som oftest bliver mest snavset. Tøm vandet ud og skyl omhyggeligt inder rindende koldt vand.


Hvis din bøjlefri BH tåler maskinvask, skal du bruge finvaskeprogrammet. Undgå centrifugering. Vask ikke i en helt fuld maskine. Brug altid vaskepose, der er egnet til undertøj, for at beskytte BH'en mod andet tøj, f.eks. hvis du vasker sammen med sportstøj med burrebånd. Vaskeposen hindrer også, at BH'erne vikles ind i hinanden. Undgå at vaske din BH sammen med tunge ting som jeans, jakker og tykke trøjer.


Tør aldrig din BH i tørretumbler. Varmen i tørretumbleren ødelægger elasticiteten i tøjet og er døden for elastan.

Sådan tørrer du din bh


Hvis din BH har vatterede skåle eller skulderstropper, skal du strække vatteringen ud, så den ikke krymper.


Stræk også bøjlebåndet, som bøjlen er syet ind i. Dette gøres for at forhindre, at bøjlebåndet krymper. Hvis det skulle krympe, risikerer du, at bøjlen kravler ud af båndet.


Tryk forsigtigt vandet ud af BH'en – vrid den aldrig. Fold et tørt frottéhåndklæde omkring BH'en og tryk forsigtigt, så håndklædet suger overflødigt vand op fra det våde tøj.


”Efter vask strækkes bøjlebåndet. Det forhindrer, at bøjlen kravler ud”


Når du hænger BH'en op til tørre, skal den ikke hænde i skulderstropperne, da disse kan strække sig på grund af det våde tøjs tyngde. Hæng i stedet BH'en sådan, at midterdelen mellem skålene hænger over tøjsnoren.


Det kan sommetider være nødvendigt at tørre sarte modeller liggende.


Opbevar aldrig en fugtig BH i klædeskabet. Lad den tørre ordentligt efter vask.


Man kommer længst med omtanke


Dette var nogle tips til, hvad du kan gøre for at få som meget som muligt ud af din BH. Hvis man har investeret i en kvalitets-BH og fundet en virkelig favorit, vil man selvfølgelig kunne nyde den længst muligt.

You may also like