Sådan ser det ud, hvis du bruger forkert bh-størrelse

18 Jul 2019 9:13 am
Annica Svensson

Det første, mange kvinder gør, når de kommer inden for døren derhjemme, er at tage BH'en af. Men skal en BH virkelig føles så ubehagelig, at du ikke vil have den på? Nej, absolut ikke. En BH, der sidder perfekt, bør aldrig føles ubehagelig. Derfor gennemgår vi i dag, hvordan en BH IKKE skal sidde, og hvordan du klarer problemet.


Det er lige meget, hvor vellavet din BH er, hvis du bruger en forkert størrelse, vil den aldrig sidde godt eller føles rar at have på. Hvis du er rigtigt uheldig, kan en forkert størrelse både give ubehag og smerter i skuldre, bryst og ryg. For at se, om du har den rigtige størrelse, tager du BH'en på og ser dig derefter i spejlet. Her er de tegn, du skal se efter, for at kunne finde ud af, hvad du behøver ændre, for at BH'en skal sidde virkelig godt.


TEGN PÅ AT DU HAR EN FOR STOR SKÅL

Brystet hviler ikke mod skålens nederste kant. Skålens nederste kant skal – uanset om det er en bøjle eller en almindelig søm – følge det nederste af brystet. Der må ikke være tomt rum nederst i skålen. Det er helt almindeligt, at BH'en sidder sådan ved mindre eller mellemstore bryster, der ikke behøver særlig meget løft. Brystet skal kunne hvile og støttes af skålens nederste kant, uanset dets størrelse eller form. Hvis din BH sidder sådan, skal du i stedet vælge en BH med en mindre skålstørrelse.

Brystet hviler ikke mod skålens nederste kant. Skålens nederste kant skal – uanset om det er en bøjle eller en almindelig søm – følge det nederste af brystet. Der må ikke være tomt rum nederst i skålen. Det er helt almindeligt, at BH'en sidder sådan ved mindre eller mellemstore bryster, der ikke behøver særlig meget løft. Brystet skal kunne hvile og støttes af skålens nederste kant, uanset dets størrelse eller form. Hvis din BH sidder sådan, skal du i stedet vælge en BH med en mindre skålstørrelse.


TEGN PÅ AT DU HAR EN FOR LILLE SKÅL

Der dannes en delle oven for skålens overkant. Hvis brystet vælter ud over kanten af skålen, så der dannes en ekstra "delle" (kaldes sommetider "dobbeltbryster", er skålen for lille til dit bryst. Det skal hverken svulme op mellem skulderstropperne eller ud mod armhulen. Det kan være nødvendigt at gå flere skålstørrelser op for at klare problemet. Nogle kvinder synes, man får en mere imponerende dekolletage, når brysterne svulmer op, men brysterne får ikke den støtte af BH'en, som de behøver, og desuden ses det meget tydeligt, hvis man har en tætsiddende bluse på, at BH'en er for lille, fordi dobbeltbrysterne så træder ekstra tydeligt frem. Der skal være en jævn overgang mellem BH'en og dekolletagen.

Skålen omfatter ikke hele brystet. Bøjlen (eller skålsømmen, hvis du har en bøjlefri BH på) skal ikke presse mod brystvævet i siden, nedenunder eller i midten. Hele brystet skal kunne få plads i skålen. Bøjler, der klemmer eller niver i brystvævet, er meget ubehagelige. Gå en eller flere skålstørrelser op, hvis der ikke er plads til hele brystet i skålen.

Bøjlen adskiller ikke brysterne. Hvis du bruger en bøjle-BH, og bøjlen ikke deler brysterne, men i stedet "ligger uden på" brysterne, er skålen for lille og med utilstrækkelig dybde. Brysterne presses i stedet sammen i midten og presser BH'en ud fra kroppen. Bøjlen skal altid adskille brysterne og ligge tæt an mod brystbenet. Så giver den optimal støtte. Ellers har bøjlen ingen funktion, hvis den bare ligger og flyder ovenpå. Prøv en BH med en større skålstørrelse.


TEGN PÅ AT DU HAR EN FOR STOR OMKREDS PÅ BH'EN

Ryggen trækkes opad. Hvis din BH-ryg trækkes opad og ikke ligger i en lige linje, er omkredsen for stor, og du har forkortet skulderstropperne for meget, så det er dem, der må løfte brysterne. Det er BH'ens ryg, der skal stå for hovedparten af BH'ens støtte. Se dig selv i profil og løft armen for at se, om BH'en ligger i en lige linje. Båndet skal ikke være højere i ryggen end under brystet.

Brysterne stikker ud neden for skålen. Hvis skålen glider op, når du strækker armene op, så brysterne begynder at krybe ud i den nederste kant, er BH'ens omkreds for stor. Bryster skal aldrig kunne kravle ud under BH'en, hverken foroven eller forneden eller i armhulerne. Tænk på en skål som en flugtsikker celle, og omkredsen som låsen. Hvis skålen sidder godt, løser du problemet ved at gå en omkredsstørrelse op og samtidig en skålstørrelse ned i bogstav, f.eks. fra 80C til 75D. Læs mere her om forholdet mellem skål og omkreds, og hvordan du springer mellem størrelserne.


TEGN PÅ AT DU HAR EN FOR STRAM OMKREDS PÅ BH'EN

BH-ryggen skærer sig ind i din krop. Hvis din BH gør ondt og skærer sig ind i siden, ryggen eller under brysterne, er omkredsen for stram. Det må ikke være svært at trække vejret dybt ind. En BH er ikke et torturredskab. Ryggen skal sidde til, men må aldrig stramme, så den bliver ubehagelig. Prøv at trække ud i BH-båndet i ryggen med en finger, hvis det sidder passende, skal du nemt kunne trække det 5 cm ud fra kroppen. Præcis som i det tidligere eksempel, kan du gå en eller flere størrelser op i omkreds. For hver størrelse, du springer op, skal du også springe en skålstørrelse ned.


TEGN PÅ AT SKULDERSTROPPERNE ER FOR LØSE

Skulderstropperne glider ned. Mange kvinder har problemer med, at skulderstropperne hele tiden er ved at glide ned. Dette skyldes næsten altid, at skulderstropperne ikke er strammet tilstrækkeligt til, eller at de har mistet deres elasticitet og er blevet udvidet. Justér skulderstropperne hver morgen. Hvis de stadig vil løsne sig, så snart du har justeret dem, er det på tide at kassere BH'en.


Hvis skulderstropperne er for løse, vil de uundgåeligt glide ned, og skålen vil ikke ligge tæt mod brystet, men kan rynke og dermed give indtryk af, at skålen er for stor. Regulér derfor skulderstropperne først, før du tester at skifte skålstørrelse. Hvis du har meget smalle eller skrå skuldre, kan skulderstropperne glide ned alligevel. Så findes der BH-modeller med "no slip"-skulderstropper, der er syet ekstra tæt i ryggen for at forhindre, at de glider ned


TEGN PÅ AT SKULDERSTROPPERNE ER FOR STRAMME

Ryggen trækkes opad. Hvis BH-ryggen trækkes opad, har du forkortet skulderstropperne for meget kombineret med, t BH'ens omkreds er for stor. Tommelfingerreglen er, at når skulderstropperne er passende strammet, skal du med lethed kunne få en eller to fingre ind mellem skulderen og stroppen.

Skulderstropperne skærer sig ned i skuldrene. For mange storbarmede kvinder er skulderstroppen en plage – de skærer sig ned i skuldrene og danner fordybninger, der holder sig, selv når BH'en tages af. Problemet her er, at man tror, det er skulderstropperne der skal give brysterne al støtten og løfte dem, og at man derfor justerer dem meget kort i stedet for at bruge en BH, der sidder mere stabilt omkring ryggen. Skulderstropperne skal kun stå for omkring 20 % af BH'ens støtte, selv når det gælder store skålstørrelser. Det er den del af BH'en, der går rundt om kroppen, der står for næsten 80 % af støtten. Derfor er det vigtigt, at BH'en sidder ordentligt omkring kroppen.


Vi håber, at vi med disse enkle kneb kan gøre det lettere at finde frem til, hvad der skal gøres for at finde en god pasform på din BH. Hvis du har yderligere overvejelser, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice – ring eller send en mail, så hjælper de dig.