Hvordan regner jeg min bh-størrelse ud?

20 Sep 2019 7:38 AM
Annica Svensson

Hvor længe siden er det, at du tjekkede, hvilken BH-størrelse du egentlig har? Chancen for, at du kan have ændret størrelse, siden du sidst målte den, kan være ret stor. Kvinder skifter nemlig BH-størrelse cirka 4 - 5 gange i løbet af deres voksne liv. Med vores guide er der nemt at måle din størrelse i tre enkle trin.


Hvorfor skal man tjekke sin BH-størrelse, hvis favorit-BH'en stadig passer, selv om man har haft den i nogle år? BH'en tilpasser sig efter din krop, men med tiden taber den også sin elasticitet og har ikke længere den omkreds eller støtte, som den engang havde, da du købte den. En udvidet BH giver en følelse af, at du har en større BH-størrelse på end den, der står på størrelsesetiketten. Derfor kan det være en god idé med jævne mellemrum at tjekke sin BH-størrelse. Måske vil du opdage, at du behøver gå en eller to størrelser op eller ned, næste gang du køber en ny BH. Ifølge en britisk undersøgelse for nogle år siden bruger 8 ud af 10 kvinder forkert størrelse, de fleste helt uden at være bevidste om det. Det mest almindelige er, at man har en for løs BH på eller bruger en for lille skål.


Hvordan måler man så sin BH-størrelse? Det er nemt og tager kun cirka et minut. Alt, hvad du behøver, er et målebånd og en BH.


Sådan måler du


1. Tag en BH på, som du synes sidder godt, og som holder brysterne oppe uden at flade dem ud, og hvor hele brystet uden problemer kan få plads i skålen uden at bule ud over kanten.


2. Mål omkredsen omkring overkroppen under busten. Målebåndet skal sidde stramt. Dette er vigtigt, fordi de fleste BH'er har elastiske rygge, der kommer til at udvide sig med tiden.

Hvis du har en bøjle-BH på, skal du måle på selve bøjlen under busten. Dette mål tages for at finde omkredsen på BH'en. Find dit mål i det blå felt i tabellen nedenfor. I samme kolonne finder du din BH-omkreds.


Eksempel: Hvis du måler 91 cm i omkreds under busten, har du størrelse 90 på din BH.

3. Mål omkredsen der, hvor brystet har det største volumen. Det er som oftest på højde med brystvorterne.

4. Se på tabellen nedenfor og find kolonnen med din BH-omkreds, som du fandt i trin 2. Søg nedefter i kolonnen, til du finder det mål, der indeholder målet med skålstørrelsen, som du fandt i trin 3. Eksempel: du er 91 cm under busten og 105,5 cm i omkreds der, hvor busten er størst. Så har du størrelse 90 B.

Størrelsestabellen giver en indikation på, hvilken størrelse du har, og den passer til de fleste kvinder, men er ikke den absolutte sandhed. Hvis du føler, at BH'en ikke sidder godt, efter at du har valgt en BH-størrelse efter størrelsestabellen her, gå da efter den størrelse, som du har brugt før, og som du synes sidder bedre. Se dig i spejlet, når du har taget BH'en på, for at se, hvordan den ser ud på. Hele brystet skal rummes i skålen og fylde den ud. Brysterne må heller ikke bule ud over skålkanten, og skålen skal heller ikke folde eller sidde for løst. Bøjlen skal sidde tæt midt kroppen og brystbenet. Den skal aldrig ligge udenpå, så har du en skål med for lille dybde. Den må heller ikke stikke ind nogen steder i brystet, fx i siden – så har du en for lille skål. Skulderstropperne skal være forkortede, så du kan få en finger ind mellem stroppen og skulderen. Rygbåndet skal sidde tæt på kroppen, men ikke stramme, så det bliver ubehageligt, og du ikke kan trække vejret. Hvis du trækker i BH'ens rygbånd midt bag, skal du kunne trække det cirka 5 cm ud fra kroppen, så sidder BH'en passende stramt.


Bryster er individuelle, de er placeret forskelligt langt fra hinanden, har forskellige former – visse er smalle, andre er brede – fyldigheden er forskelligt fordelt, en del har rundere bryster, andre bryster er dråbeformede, mens atter andre savner fyldighed. Alt dette påvirker ikke alene størrelsen, men også hvilken BH-model, der passer netop dig. Visse BH-modeller er skabt til en buste, der behøver et ekstra løft, andre til dem, der mangler fasthed foroven, og andre til dem, der trænger til centrering mod midten. Visse modeller ser bedre ud i større skålstørrelser, for andre er det modsat.


Næsten alle kvinder har forskellig størrelse på deres bryster. Når man måler, tager målebåndet ikke hensyn til, om det ene bryst er større – det regner bare et gennemsnit ud mellem de to bryster. Dette kan gøre, at den ene skål bliver for lille og den anden for stor, hvis du har stor størrelsesforskel.

You may also like