I Miss Marys garderobe - fra korsetter til kameler

14 Jun 2020 8:27 AM
Annica Svensson

Vidste du, at MISS MARY har fremstillet kvalitetsundertøj i over 60 år? Følg med os på et nostalgisk tilbageblik på, hvordan det så ud i de glade (og af og til lidt skøre) 70'ere.


Miss Marys første undertøj så dagens lys i 1962 og siden er sortimentet vokset år for år. Først og fremmest var det måske mest støttende og stabile korsetter og BH'er, man tænkte på i forbindelse med Miss Marys undertøjssortiment, men vi solgte også trusser, hofteholdere og underkjoler. Vi havde ovenikøbet et ”helseprogram” med velgørende tøj til kroppen som for eksempel støttestrømper og termotøj.


Bh'er i alle former, men i færre størrelser


Allerede i 70'erne introducerede vi den første T-shirt BH i vores sortiment. Selvom begrebet T-shirt BH ikke var slået fast i 70'erne, så var funktionen den samme med glatte, formpressede skåle uden sømme.

En typisk BH-model, der var populær i 60'erne og 70'erne var kryds-BH'en. I 70'erne lancerede vi en frontknappet model med praktiske trykknapper. Kryds-BH'en fik sit navn på grund af X-konstruktionen, der deler busten.

Push-up BH'en introducerede vi i sortimentet allerede i 60'erne, men dengang kaldte vi den for en fyldnings-BH. Den var stadigvæk populær selv i 70'erne og vi sørgede for at fore dem på en lidt mere koket måde, som ses på billedet nedenfor.

Skålstørrelser og størrelsessystem


I 1960'erne kunne vi tilbyde skålstørrelse A-D i BH'er og korset. Disse størrelser var standard i undertøjsbranchen på det tidspunkt. I slutningen af 70'erne begyndte vi at tilbyde DD-skåle til store og tunge buster. Ifølge nutidens størrelsessystem, der anvendes til BH'er og korsetter, svarer en DD-skål til en E-skål. I USA og England anvender man stadigvæk betegnelsen DD-skål. I dag kan Miss Mary tilbyde op til J-skål i sit sortiment.

Men det var ikke kun skålstørrelser, der skilte sig ud fra, hvordan størrelsestabellerne ser ud i dag. Til flere af vores korsetserier blev der anvendt to forskellige målsystemer; et for kvinder, der var 163 cm eller højere - og et for kvinder, der var 162 cm eller lavere.

Garanti-serien for kvinder på 163 cm eller højere

Garanti-serien for kvinder på 162 cm eller lavere


Undertøj med ekstra kraftig støtte


Vores mest berømte korsetserie var GARANTI-serien, som kan ses på de to udklip foroven. De var de mest solgte i mange år. Serien hed Garanti-serien, fordi vi garanterede, at taljemålet blev mindsket med mindst en størrelse, når man havde korsettet på - sammenlignet med, hvis man ikke havde korsettet på. Serien blev fremstillet af det verdensberømte, schweiziske materiale BALLY med Lycra®. Lycra® var basismaterialet i alle Miss Marys korsetter. Undertøjet i både 60'erne og 70'erne var fortrinsvist hvidt, men det kunne også fås i beige, rosa og blåt. I 1972 introducerede vi vores første sorte korset (se billedet ovenfor).


Den efterfølgende sæson lancerede vi en helt ny storsælgende korsetserie, der hed DE LUXE. Den bestod af et korselet og et buksekorselet i en ekstra tyndt og køligt LYCRA® netelastikmateriale med et smukt blomstermønster. Det specielle ved dette undertøj var, at det havde et specialkonstrueret inderbælte, der formede og slankede taljen med op til 7 cm. Præcist som med GARANTI-serien var DE LUXE fremstillet, så den passede til forskellige kropshøjder. Hvis ens mål var 39 cm eller kortere fra under busten til skridtet, så var man en LADY MARY, hvis ens mål var længere, så var man en MISS MARY.

Alle korsetterne var ikke lige så kraftigt formende eller havde lige så mange forstærkninger som DE LUXE eller GARANTI-serien. I midten af 70'erne lancerede vi et korset fremstillet i det smidige materiale BODYCARE, der var strækbart i alle retninger, hvilket gav fuldstændig bevægelsesfrihed.

I 1960'erne havde alle vores hofteholdere og korsetter strømpebåndsholdere - faste eller aftagelige - men i 1976 introducerede vi vores første body uden strømpebåndsholdere. Den var beige med brune, påtrykte blomster, et herligt trendy 70'er- mønster.

Vi havde også bodies med formpressede skåle. De var lidt finere end de øvrige korsetter, der var betydeligt mere skulpterede.

Undertøj, der fremmer helsen


I 1970'erne solgte vi også et helse- og støtteprogram med undertøj. Det blev udviklet i samarbejde med læge Erik Velander. Her indgik blandt andet ”den eneste medicinsk funktionsdygtige støttestrømpe med cirkulærkompression”. Strømperne havde 3 måneders maskegaranti. Hvis der gik en maske, selv ved daglig brug, så sendte vi kunden nye strømper uden ekstra omkostninger.

I helseprogrammet indgik desuden en BH med indbygget termoplade, der gav en velgørende varme til muskulaturen i ryg og nakke. Den skulle forebygge og modvirke krum ryg, smerter samt træthed i skuldrene. Den blev fremstillet i Lycra med et smukt blomstermønster. Der var ovenikøbet et støttekorset, der skulle give bedre holdning og hvile til ryggen.

Miss Mary solgte ikke kun undertøj til damer, i sortimentet indgik også herreundertøj. De støttebukser til mænd, der blev lanceret i slutningen af 60'erne, fik i 70'erne et sælgende navn: Mr. M, til støtte og lindring ved træt eller øm ryg!

Alt det materiale, vi har anvendt i vores undertøj, har altid været af højeste kvalitet. GARANTI-serien var for eksempel fremstillet af datidens verdensberømte materiale BALLY Lycra fra Schweiz. Blandt alle de forskellige materialer er der nok et, der stikker mere ud end alle andre - og det er vores stikkende termoprogram af ægte kamelhår. I serien indgik lange underbukser, veste, skuldervarmere, sokker, fingerløse vanter, knævarmere, mavebælter samt underbukser. Kameluld var populært i 70'erne på grund af sine overlegent varmende egenskaber og blev anbefalet til personer, der havde gigt eller var udsat for træk og kulde. Der er næppe andre ting, der giver mere indtryk af 70'erne end dette tøj.

Er det ikke sjovt at se, hvordan moden har ændret sig gennem tiderne? Hvis du er nysgerrig efter flere oplysninger om, hvordan det så ud før i tiden, så kan vi anbefale vores første artikel i serien MISS MARYS GARDEROBE. Her kan du se og læse om, hvordan den allerførste undertøjskollektion så ud, da den kom frem i 1962.

You may also like