I Miss Marys garderobe: undertøj fra de glade 80'ere

7 Jul 2020 8:33 AM
Annica Svensson

1980'ernes mode har nok ikke undgået nogens opmærksomhed med sine enorme skulderpuder, skibukser, neonfarver og permanentede puddelfrisurer. Men hvordan så undertøjet ud? Var det lige så karakteristisk som resten af moden? Vi har bladret igennem gamle kataloger og fandt alt lige fra frottétrusser til undertøj ved navn Minusbyst. Følg med på en billedkavalkade fra dengang.


Nu er det tid til at bladre mellem 80'ernes undertøj i Miss Marys garderobe. Dengang fremstillede vi også almindeligt tøj udover det undertøj, som vi nu om dage mest er kendt for.

Hvad kan man sige om de kære 80'ere? Moden i visse årtier gør sig mere bemærket end andre med sin karakteristiske stil - og 1980'erne er et af dem. Tænk blot på disco, pandebånd, skibukser, brede skulderpuder, neon og pastelfarver. Tubesokker i pumps og bukseben stoppet ind i tubesokker. Herreskjorter med brede bælter. Haremsbukser, ballonkjoler, brede flæser og pufærmer. Body under bukserne eller kjolen. Collegetrøje og joggingbukser med matchende tryk. Store træningsoveralls, helst i mintgrøn, gul eller rosa. Nedenstående opslag er sakset ud af vores sommerkatalog fra 1988.

80'Ernes undertøj


Der skete også meget med undertøjet i 80'erne - samtidigt med at tiden nogle gange så ud til at stå stille. Korsetter var stadigvæk populære i vores sortiment og de lignede sig selv sammenlignet med 70'erne. Her kan du se en typisk præsentation af vores korsetter, som de så ud i midten af 1980'erne. Man kan godt se på modellens frisure og makeup, at dette blev fotograferet i 80'erne, mens undertøjet var mere tidsløst.

Et mindre figurkontrollerende og mere moderne look kunne findes i vores populære serie med funktionsriktigt undertøj til allergikere og til alle med krav om høj kvalitet. Dette var en ”Verdensnyhed”. Alt undertøj blev testet af Statens Provningsanstalt (testinstitut i Sverige)! Nu om dage er det en selvfølgelighed, at alle materialer vi anvender er allergi- og hudvenlige. Allergiserien bestod af ensfarvet hvidt undertøj i stilrent design, hvoraf mange af modellerne ville fungere lige så godt i dag. Her var også BH'er, bland andet formpressede T-shirt BH'er, undertrøjer, bodies, nattøj, hjemmetøj og teddies. En teddy var en løstsiddende body med elastikbånd i taljen. Den var meget populær i både 80'erne og 90'erne.

I 1980'erne var trusserne gerne i stærke farver og mønstre. Materialerne måtte godt være i forskellige frottékvaliteter, noget der ikke er særlig almindeligt i trusser nu om dage. En populær trend i 1980'erne var de såkaldte ”ugetrusser” i 7 styks-pakning, hvor hvert par trusser var påtrykt navnet på en ugedag. Vi fremstillede også en serie med ugetrusser med en twist. Her stod der Monday Perhaps, Tuesday Tomorrow, Wednesday If, Thursday No, Saturday Try Again og Sunday Not Today. Så kunne man jo anvende dem når som helst.

Hvis man se på mønsterbillederne eller farverne på det øvrige undertøj, så var de ikke lige så ”skrigende” som trusserne. Eksempler på populære mønstre på bodies var dette friske paisleymønster i grå toner eller det sommeragtige mønster i blå og abrikosfarvet.

Bh'er til ”MINUSBYST” og sportsaktiviteter


I 80'erne anvendte vi det noget mystiske ord ”MINUS BYST”. Hvis du undrer dig over, hvad det stod for, så var det, hvad man i dag kalder en minimizer. MINUS BYST kunne både fås som bøjlefrit korset og bøjlefri BH og fås i C-D skål.

Nogle år senere lancerede vi en minimizer med bøjle. Den havde en vældig flot og elegant fremtoning med blonder, smalle skulderstropper og forhøjet underkant foran. Den lignede ret meget de bøjle-Bh'er, vi har i dag.

I den sidste halvdel af 80'erne begyndte vi at give vores undertøj egennavne som MARY LÄTT, MARY NÄTT, MARY COOL, MARY SUN, MARY LUCK, MARY FREE, MARY PERFECT, MARY CLASS og MARY GRACE.


Vi lancerede vores første sport-BH i 1984 og kaldte den MARY SPORT. Det er interessant at se, at den af udseende ligner en traditionel BH. De typiske funktionsmaterialer med varme- og fugtafledning, som man fremstiller nutidens sport-BH'er i, fandtes ikke dengang.

Vi fremstillede også et joggingsæt bestående af BH og trusser, som vi kaldte MARY RUN og MARY JOGGING.

Der var meget fokus på undertøjets forskellige funktioner som for eksempel det, vi kaldte ”Nadiavinge”, der var patenteret og blev en verdenssucces. Nadiavingen var en forstærkning i underskålen, der hjalp med at løfte busten.

Den mest usædvanlige BH-nyhed i 80'erne var nok ”Naturella BH'en”. På denne BH havde skålene indbyggede brystvorter, der trådte tydeligt frem gennem trøjen eller blusen. På den måde så det ud, som om man gik rundt uden BH og man fik en ”naturlig smuk profil”. Det er lidt forskelligt fra nutidens ideal, hvor man ikke vil have, at brystvorterne kan ses gennem trøjen. Naturella BH'en var en stor succes og kunne fås i A-B skål.

Figurformende undertøj i alle varianter


I 1980'erne udvidede vi vores sortiment med mere bomuldsundertøj. Vi gjorde alt, hvad vi kunne for at få forskellige bomuld-Lycra kvaliteter i korsetserierne.

Det er rigtig sjovt at se, at det bomuld-Lycra materiale, som vi i dag kalder DIAMOND og som stadigvæk anvendes, allerede blev introduceret i 80'erne. Selvom moden og undertøjet har ændret sig, så er dette kvalitetsmateriale fortsat populært. I lang tid havde vi eneret på dette fantastiske materiale.

Sådan ser nutidens Diamond undertøj ud. Nu fås de ikke kun i hvid, men også i sort og beige.

I 80'erne kunne man kun få skål A-D (og i visse tilfælde DD) i sortimentet med BH'er og korsetter. Vores mest kendte korsetserie i flere årtier var GARANTI, der allerede blev lanceret i 1960'erne. Den kunne fås i sort i 1970'erne, men i 1980'erne måtte den vige for beige, der solgte bedre.

I 1982 lancerede vi et buksekorselet med yderbælte, der kunne indstilles på 4 forskellige måder, så det gav perfekt støtte til mave og ryg.

Året efter kom et buksekorselet uden BH, som man kunne kombinere med en valgfri BH. Korselettet havde skulderstropper, rullede ikke ned og bagfra så det ud som en undertrøje. Bagved dette produkt lå der flere års produktudvikling.

En anden smart løsning var et buksekorselet med lynlås midt på maven. Så kunne man ”lette på korset-trykket”, hvis man for eksempel sad ned eller måske havde spist lidt for meget.

Det var dog ikke alt, der var liges så heldækkende og figurformende. ROMANTIC COLLECTION var en serie med sort blondeundertøj af en betydelig mere raffineret slags.

Hyggestunder i sofaen og på skibakken


Udover trusser, BH'er og korsetter solgte vi også underskørter, underkjoler eller ”underbukser”, som man anvendte i stedet for en underkjole. De var oftest fremstillet af et antistatisk materiale, så tøjet kunne falde pænt.

Selv nattøj og badekåber i forskellig stil, frotté, velour eller silkeagtige materialer med blonder var det, der var mest populært.

Varmende termotøj var stadigvæk populært og altid med i hvert vinterkatalog. Vi havde allerede introduceret termotøj i sortimentet i 1970'erne. Nu kom det i en ny serie fremstillet i tekstilfibrene Rhovylon, der var allergivenlige, flammehæmmende og fugtafledende. Perfekt til en dag på skibakken og i den kolde årstid.

Miss Mary har altid været på forkant, når det gælder produktudvikling og tester de nyeste teknikker inden for funktionsmateriale, uanset om det drejer sig om varmende termotøj eller blot undertøj.


Er det ikke sjovt at se, hvordan moden har ændret sig gennem årene? Nogle ting er de samme, nogle ting savner man - mens med andre er man glad for, at de hører fortiden til. Trends kommer og går, men stil og komfort består.

You may also like