Miss Marys garderobe – mere end blot undertøj

24 Sep 2020 10:33 AM
Annica Svensson

Nu om dage er Miss Mary of Sweden mest kendt som BH-specialist, men det var ikke først og fremmest undertøj, vi blev associeret med før i tiden. Følg med på en nostalgisk tur tilbage til en tid, hvor Miss Mary var mere end blot undertøj - og nyd de herlige vintagefotos.


I 1957 blev grunden lagt til Miss Mary of Sweden, da Marwel og Ingemar Rydström grundlagde firmaet, der dengang hed Marys Mode. Han var symaskinestekniker, hun var syerske og havde designet og syet tøj til venner og bekendte. Sammen begyndte de at fremstille dametøj ud fra Marwels design. På dette tidspunkt hed firmaet Marys Mode, opkaldt efter Marwel, hvis kælenavn var Mary. Vi fremstillede tøjet på vores egen syfabrik i den gamle tekstilby Borås i Sverige.

Omslaget til efterårs- og vinterkataloget 1965-66.


Vi har bladret i de gamle kataloger i vores arkiv for at få en fornemmelse af, hvordan moden, skønhedsprodukter og indretning så ud ifølge Miss Mary i 1960'erne og fremefter.

Eftermiddagskjoler fra Miss Mary 1965


Et udvalg af ”eftermiddags-kjoler” fra midten af 1960'erne. De røde og grønne skjortekjoler var fremstillet i acetat-silke, mens den blå kjole var fremstillet af mønstret jacquard.


Til aftenbrug og ved finere lejligheder kunne vi også tilbyde festtøj som denne trio med cocktailkjoler på billedet nedenfor. Til venstre ses en sort crimplene-kjole i vævet permanentplissering med lange handsker som prikken over i'et. Kjolen i sort og guld havde overdel i mønstret brokade og nederdel i ensfarvet fløjl. Den smaragdgrønne kjole til højre var fremstillet i silkebrokade.

Aftenkjoler fra Miss Mary 1965


Vinterkollektionen indeholdt ofte festtøj af denne slags med henblik på fester, soiréer og nytårsfester. Her ses en elegant aftenkjole i bolero-stil i sort og lamé-guld.

Miss Mary 1965


Hvis man ville være elegant klædt, men ikke være for fint klædt på, så var dragten et perfekt alternativ, jakke med matchende bukser eller nederdel. Til venstre på billedet nedenfor ses et tredelt sæt med jakke og nederdel i jersey i lurextråd med gnistrende sølveffekt. Den sorte dragt var fremstillet i crimplene i jerseykvalitet og var en ”indedragt, der burde findes i enhver kvindes garderobe”.

Dragt med jakke og nederdel fra Miss Mary 1966.


Cremefarvet jakke med detaljer i hanefjedsmønster og nederdel i samme hanefjedsmønster kunne med fordel kombineres med hat og handsker til et komplet outfit, perfekt til en kølig efterårsdag.

Den hotte postordremode for vinteren 1965-66.


Dragter var et gennemgående indslag i alle de år, hvor Miss Mary kunne tilbyde tøj. Nedenfor ses en typisk Miss Mary dragt fra midten af 1960'erne i krympefri polyester i rosa tweedkvalitet samt en Jackie Kennedy-kjole fremtillet af samme materiale.

Elegant rosa fra Miss Marys katalog 1966.


Præcis som 1960’erne havde 1970’erne en meget distinkt stil og silhuet. Det foretrukne var en dyster farveskala i brun, grøn og orange. Hvis det var mønstret, skulle det helst være stort og virkelig kunne ses. Buksesilhuetten var selvfølgelig meget vid.

Mode fra slutningen af 1970'erne fra Miss Mary


Alt var dog ikke damet og til pænt brug. Miss Mary kunne tilbyde tøj til alle døgnets timer, fra morgenkåbe til pænt tøj til jobbet - og til fritid. Miss Mary gav dig ”frihed at være den, du vil”, som vi plejede at beskrive det i den tid. Så dejligt afslappet så sommerkataloget ud fra 1996.

Miss Marys 1996 med Yvonne Ryding på omslaget


På omslaget kunne man se den svenske celebrity Yvonne Ryding, der vandt Miss Universe i 1984. Vi arbejdede sammen med med Yvonne i nogle sæsoner i anden halvdel af 1990’erne.

Yvonne Ryding for Miss Mary i anden halvdel af 1990'erne.


Hvert år udgav vi altid to kataloger, ét til forår og ét til efterår og vinter. I 1980’erne og 1990’erne havde sommerkatalogerne næsten altid flere sider med et tidløst, maritimt tema, der gik på rød, hvid og selvfølgelig også marineblå. En klassiker i postordrebranchen.

1990’ernes postordremode fra Miss Mary med maritimt tema.


Blot nogle år efter at Miss Mary of Sweden blev grundlagt, begyndte vi at eksportere tøj til andre lande i Europa. I dag findes vi i næsten 20 lande. Katalogerne blev lavet på flere sprog. Nedenfor er et opslag sakset ud af den tyske sprogudgave.

Opslag fra Miss Mary of Swedens tyske postordrekatalog fra 1996.


Men Miss Mary var mere end blot tøj og undertøj i disse årtier. Vi kunne også tilbyde skønhedsprodukter under vores eget varemærke, alt fra hårspray og makeup til hudplejeprodukter. Dette begyndte vi allerede at sælge i begyndelsen af 1960'erne. I 1966 kunne det se sådan ud:

Der var brug for meget hårspray til 1960'ernes frisurer.


”Forførisk duftende selvregulerende hårspray”, der holdt selvom man redte sig - og ikke indeholdt shellack eller brændbare, giftige emner. Hudplejeserien bestod blandt andet af tre forskellige ansigtsvand til fedtet, normal eller tør hud, dagcreme til tør eller normal hud, natcreme og rensecreme. I reklamen viste vi to kvinder, der var mor og datter, men som så næsten lige gamle ud.

1960'ernes makeup og hudpleje fra Miss Mary of Sweden


Men ikke nok med det, vi solgte også tekstiler til hjemmet som sengetæpper, sengetøj, gardiner, håndklæder og tæpper. Vi havde både en skønhedsklub og en planteklub - og solgte diverse småting til hjemmet som fodbad. Hvis du handlede hos Miss Mary of Sweden, så var det ikke nødvendigt at handle andre steder. Sådan kunne et soveværelse se ud i 1960'erne:

Eksempler på ting til hjemmet, som kunne købes via postordre i 1963.


Undertøjet så dagens lys i 1962 og var en stor succes fra begyndelsen. I 00'erne forsvandt de øvrige varegrupper langsomt ud af sortimentet og så var der kun badetøj og undertøj tilbage. Hvis du er nysgerrig efter at se, hvordan vores undertøj har set ud i årenes løb, så tag et kig på vores tidligere artikler om undertøj i 1960'erne,1970'erneog respektivt 1980'erne. Det er en fryd for alle, der elsker vintage og retro. I næste artikel i serien Miss Marys Garderobe udforsker vi 1990'ernes undertøj.

You may also like