Den perfekte pasform - sådan ved du, at din bh sidder rigtigt

19 Sep 2018 1:23 PM
Annica Svensson

Når 8 ud af 10 kvinder bruger forkert BH-størrelse uden at vide det, hvordan ved jeg så, om jeg bruger den rigtige? Hvordan ved jeg, om min BH passer og sidder, som den skal? Med vores enkle tips vil din BH sidde som støbt.


Det er ikke helt nemt at finde den perfekte pasform. Kvinder har forskellige typer bryster, som behøver forskellig støtte. Det er ikke kun brysternes størrelse, men også formen og placeringen, der stiller forskellige krav til valget af BH. Sommetider er det ikke nok bare at se på størrelsestabeller. Det vigtigste, du skal tænke på, er at en BH skal give støtte, men aldrig være ubehagelig eller sidde så stramt, at det gør ondt. Der findes hovedsageligt tre områder, du skal fokusere på, når du skal prøve en ny BH: skål, omkreds og skulderstropper. Lad os gennemgå, hvad du behøver tænke på ved hver enkelt del.

SKÅLEN
Hele brystet skal kunne være i skålen. Brysterne skal ikke forsøge at kravle ud af BH'en, hverken til siderne eller i midten. Der må ikke dannes 'dobbeltbryster' mellem skålene, og brysterne skal heller ikke presses ud mod armhulerne. Hvis det sker, har du valgt en BH med for lille skålstørrelse, prøv med en skålstørrelse større.


Skålen skal heller ikke sidde for løst. Bøj dig forover og se ind mod brysterne og kontrollér, at skålen ikke gaber. Hvis du kan se ind i skålen, har du en for stor skål på.


"En velsiddende skål er nøglen til en god pasform."


De fleste kvinder har forskellig størrelse og form på brysterne. Hos en del ses det tydeligt, men hos nogle kvinder er forskellen mindre tydelig. Hvis du oplever, at højre og venstre skål sidder meget forskelligt på dine bryster, skal du altid gå ud fra det største bryst og sørge for, at det fylder skålen godt ud. Du kan altid vælge at lægge et lille BH-indlæg ind for at udfylde den anden skål, hvis det generer dig, at brysterne er asymmetriske. Men husk på, at det er helt naturligt med forskellige former og størrelser på brysterne.

"Skålen skal omfatte hele brystet og ikke slippe det ud i siden."


Hvis du bærer en bøjle-BH, skal bøjlen omslutte hele underdelen af busten og ikke klemme brystvævet nogen steder. Bøjlerne skal også ligge helt fladt mod kroppen og mellem brysterne, så de deler brysterne.


Der findes forskellige bøjlehøjder, så vælg en BH med lavere skæring, hvis du synes, at enden af bøjlen klemmer på et ubehageligt sted mellem brysterne eller ved armhulen. Her kan du prøve dig frem mellem forskellige modeller. En bøjle skal aldrig føles ubehagelig. Hvis den gør det, har du en forkert type BH eller størrelse på.


RYG & OMKREDS
Hvis du ser dig selv i profil i spejlet, når du har en BH på, skal BH-båndet omkring kroppen sidde i en lige linje, det vil sige, at det ikke må trækkes opad på ryggen. Hvis det gør det, har du forkortet skulderstropperne for meget. Det er ikke usædvanligt, at man gør det, når man vil give brysterne lidt ekstra løft eller boost, men det vil komme til at virke ubehageligt i længden, fordi skulderstropperne begynder at gnave og efterlade ømme mærker på skuldrene.

"BH'ens ryg skal sidde i en lige linje i nederste kant og ikke trækkes opad.”


Det er BH'ens omkreds, der skal give det meste af BH'ens støtte (helt op til 80 %) – ikke skulderstropperne. Hvis BH'ens ryg trækkes opad, skal du løsne skulderstropperne justering lidt. Næsten alle BH-modeller har justérbare skulderstropper, der kan forkortes og forlænges.


Hvis du oplever, at brysterne ikke får tilstrækkelig støtte, når du forlænger skulderstropperne, kan du stramme BH'ens hægtelukning et eller to trin i ryggen. Hvis dette ikke hjælper, er det bedre at vælge en BH med mindre omkredsstørrelse.


Men husk på, at hvis selve skålen sidder godt, og det kun er omkredsen, du behøver mindske, så skal du gå samme antal størrelser op i skålstørrelse, som du mindsker omkredsens størrelse. For eksempel har 80C og 75D volumenmæssigt samme skåle. I en tidligere artikel skrev vi om netop søsterstørrelser og forholdet mellem skål og omkreds, og hvordan du vælger mellem størrelser.


Ryggen skal sidde ordentligt, men ikke strammes for meget, så du får vejrtrækningsproblemer. En BH skal aldrig føles ubehagelig. Hvis du oplever, at den sidder for stramt omkring ryggen eller klemmer, skal du gå en størrelse op. Du kan også prøve at bruge en BH-forlænger i ryggen. Hvis dine bryster sidder tæt sammen, kan en BH-forlænger være en praktisk investering, da den kun gør selve ryggen bredere, men ikke påvirker skålene.


SKULDERSTROPPERNE
Hvordan ved man så, at skulderstropperne sidder tilstrækkelig stramt eller løst? De må ikke skære sig ind, og du skal uden problemer kunne stikke en finger ind mellem skulderstroppen og skulderen, når du har BH'en på.

Skulderstropper findes i mange forskellige bredder og udførelser, fra vatterede komfortskulderstropper til smallere med stretch.


Skulderstroppernes rolle er at sørge for, at skålen ligger tæt mod brystet, dens funktion er ikke at løfte hele busten. Forestil dig, at skulderstropperne er som snørebånd. Hvis du har sko på, som er eller to numre for store, er det ligegyldigt, hvor meget du strammer snørebåndene - skoene vil alligevel aldrig passe perfekt. På samme måde er det med skulderstropperne på en BH.


”Skulderstropperne rolle er som snørebåndene for dine sko"


Hvis båndet i ryggen trækkes opad, har du forkortet skulderstropperne for meget. Så skal du løsne skulderstropperne og stramme BH'en rundt om kroppen i stedet. De fleste BH'er har justérbare skulderstropper, som nemt kan justeres enten i ryggen eller foran. Justér dem helst hver morgen, når du tager BH'en på. .


Og endelig skal du aldrig undervurdere virkningen af, hvad den rette størrelse og pasform på dit undertøj kan gøre for din selvtillid og komfort. Skønhed begynder indefra.

You may also like