Hemmelighederne, der afslører, hvilken form bh'en giver din buste

13 Sep 2019 8:18 AM
Annica Svensson

En del BH-skåle giver busten en spids form, mens andre giver en rund form. Men hvordan kan man vide, hvilke der gør hvad? Her er de tricks, du skal kende til for at afgøre, hvordan BH'en vil forme din buste, inden du overhovedet har prøvet den.


Kender du det? Du prøver en BH, den passer perfekt og ser rigtig godt ud - lige indtil du tager en bluse på. Og pludselig ser BH'en slet ikke så godt ud. Nogle gange er det først, når man er påklædt, at man rigtig lægger mærke til selve silhuetten og så kan det i værste fald blive noget af en overraskelse! Det kan være, brysterne peger i en helt anden retning, end du er vant til eller sidder i en anden højde, end du havde tænkt dig. Måske ønskede du en naturlig lidt spids form, men i stedet ser brysterne fladere ud. Eller måske ville du have en rund silhuet og i stedet ser de ud som kræmmerhuse. Der er stor forskel på silhuetten fra den ene BH til den anden. Og det er individuelt, hvad kvinder foretrækker. Vi går allesammen efter forskellige ting, når vi skal vælge en BH.


”De dygtigste tilskærere kombinerer flere tricks, når de vil kreere en bestemt BH-silhuet.”


Hvilke egenskaber har indflydelse på formen?


Hvilke egenskaber på en BH er det så, der har indflydelse på formen? Skålsømmene og materialet er to vigtige faktorer, men der er også mange andre ting, der har betydning. Dygtige tilskærere og designere kombinerer ofte flere tricks, når de vil kreere en bestemt silhuet. Inden du bestemmer dig for, hvilken BH du vil købe næste gang, så er her nogle insider-tricks, der giver dig en indikation på, hvordan BH'en vil komme til at sidde på din buste.


Bøjle


En bøjle påvirker formen mere, end man måske tror. Den løfter busten mere, end en bøjlefri BH gør. Det påvirker selvfølgelig profilen. Hvis du har den rigtige størrrelse bøjle-BH på, så skal bøjlen dele busten ved at sidde helt tæt mod kroppen mellem brysterne. Sådan får hvert bryst optimal støtte og det forhindrer, at det ser ud som ét stort bryst, en såkaldt ”uniboob”. Hvor højt bøjlen går op mellem brysterne har også indflydelse på formen. Formen på selve bøjlen kan variere fra at se ud som et ”U” til at se ud som et ”J” på en meget udringet BH, en såkaldt plunge-BH. Høje bøjler deler selvfølgelig busten endnu mere. Her hos Miss Mary anvender vi først og fremmest bøjler i tre højder, hvoraf den mellemste er den mest almindelige. Der er cirka 2 cm forskel mellem de forskellige højder.


”Vil du have push-up effekt eller samle busten, så anvend en lavere bøjle.”

Bøjler går op i forskellig højde mellem busten. Til venstre FLORAL SUN med vores laveste bøjle og til højre vises STAR med vores højeste bøjle.


Bøjlehøjden drejer sig om, hvad man foretrækker. Hvis du gerne vil have push-up effekt eller samle busten, så skal du have en lavere bøjle. Men hvis du ønsker maksimal støtte og dækning, så skal du have en højere bøjle. Hvis du plejer at have problemer med, at enderne på bøjlerne trykker på brystbenet, så prøv med en lavere bøjle. Hvis brysterne sidder meget tæt, så kan man nogle gange opleve, at bøjlerne trykker på brysterne, når de deler dem. Så kan du prøve med en BH med lavere bøjle.


Minimizer skåle


Nogle BH-modeller, de såkaldte minimizers, har mere stabile skåle end almindelige BH'er. Skålen på en minimizer skaber en ”fladere” profil. Den bøjle, der anvendes i BH'en, er en størrelse større end den, der anvendes i andre modeller. Dette kombineret med en mere stabil skålform gør, at skålen har samme volumen, men fordeler busten over en større flade på kroppen. På den måde kommer busten til at se mindre ud, end den er. En minimizer-BH passer også til kvinder, der har en bredere buste eller mindre dyb buste.

Til venstre en LACE ALL OVER minimizer BH, der giver en fladere form på busten.Til højre vises en BH med formpresset skål.


Formpresset skål


En formpresset skåler som regel rund, men ikke altid. Det afhænger af, hvordan støbeformen, som stoffet formpresses i, ser ud. Hvis skålen ikke er vatteret eller foret - og er fremstillet i elastisk stof, så vil den tilpasse sig efter din egen bustes naturlige form. For at opnå en helt rund form, skal stoffet forstærkes med en let vattering på omkring 3 mm. Det kaldes en contour-skål. Det vil sige, at den former din buste - i stedet for det omvendte. Disse skåle er oftest runde og giver også et rigtig godt løft, fordi vatteringen er uelastisk og ikke strækker sig.


”En contour-skål former din buste - i stedet for det omvendte.”


3-Delt skål


Jo flere sømme en skål indeholder, desto bedre kan tilskærerenkontrollere formen på den færdige skål. Man har ganske enkelt flere muligheder for påvirke den, fordi man har flere mønsterdele at arbejde ud fra. En tredelt skål kan se ud på mange forskellige måder. En klassisk skæring er tulipanskæring, som vises på billedet nedenfor. Denne skæring giver en rund form.

BH'en AMSTERDAM har en tredelt skål med klassisk tulipanskæring.Man kan også se på billedet, at skålen har sidestøtte i yderkanten. Til højre vises BRODERIE ANGLAISE, som har to parallelle sømme.


Nogle gange er det svært at skelne mellem, hvad der regnes som en tredelt eller en todelt skål. Skæringen kan laves på så mange forskellige måder. Nogle skåle har to parallelle sømme (se BRODERIE ANGLAISE overfor og er teknisk set fremstillet i tre dele. Men det er måske ikke den skæring, man først tænker på, når man hører om tredelt skæring. Afhængigt af, hvordan delene er syet, plejer denne type skål at regnes som todelt. Det mest fascinerende med BH'er er, at de kan designes på utrolig mange måder!


2-Delt skål


En todelt skål er, som navnet antyder, en skål, der er syet sammen af to forskellige mønsterdele. Selve sømmen kan gå i næsten hvilken som helst retning. Det mest almindelige er, at den går på langs ligesom på vores bøjle-BH JOY (se billedet nedenfor til venstre).


”Det mest fascinerende med BH'er er, at de kan designes på utrolig mange måder”

Til venstre: Eksempel på skål med todelt skæring. Billedet viser JOY. Til højre ses QUEEN, som har en todelt elastisk skål med ekstra topsektion og vatteret støtte, der løfter.


Den skæring, som kan ses på vores bøjlefri QUEEN (se for eksempel øverst til højre) er også todelt, men den er forlænget opad og i midten med yderligere en del i elastisk net. Præcis ligesom på andre skåle er det ikke kun mønsterdelene, der har indflydelse på formen, men også materialet. Det vil sige, om det er elastisk eller uelastisk samt om det er foret eller vatteret.


2-Delt skål med sidesektion


Med nogle skåle kan det være svært at bestemme, om de er todelte eller har flere dele. Et eksempel på sådan en skæring er todelte skåle med en ekstra sidesektion. På billedet nedenfor til venstre kan man se et typisk eksempel, hvor skålsiden og BH'ens side er dannet af ét stykke stof. Hvis du sammenligner med BH'en på billedet til højre, så kan man tydeligt se forskellen på, hvad der er skål og hvad der er BH'ens side, fordi BH'en har en bøjle, der tydeligt ”opdeler det”.

Til venstre: COTTON TWIRLS med todelt skål og sidesektion.Denne sidesektion udgør også BH'ens side og dækker et område udenfor selve skålen. Til højre: JACQUARD & LACE bøjle-BH med todelt skål med sidesektion, der går op langs skulderstroppen.


På begge disse modeller går skulderstroppen ned i skålen og udgør selve skålsiden. Det er derfor svært at se, hvad der udgør skålen og hvad der ikke gør det. Derfor kaldes denne type af skæring for todelt skål med ekstra sidesektion.


Sømmens retning


En lige lodret søm tværs over skålen var almindeligt i 1950'erne og 1960'erne. I dag findes der mange typer af skæringer. Jo mere lodret sømmen er, desto mere projicerer den brystet fremad. En vandret søm sørger for at løfte busten opad.


”Jo mere lodret sømmen er, desto mere projicerer den brystet fremad. En vandret søm sørger derimod for at løfte busten opad.”


Men dette er bare en indikator og ikke hele sandheden, eftersom andre faktorer som for eksempel materialet også spiller en rolle. Belastningen på stoffet er kraftigst midt på skålen, hvor sømmen oftest er placeret. Skålsømmene forstærkes oftest med et bånd på indersiden. For at undgå, at sømmene kan mærkes, kan man fore eller vattere skålene.


Sidestøtte


Sidestøtte i skålen forhindrer, at brysterne ”flyder ud” mod armhulerne. I stedet samler den brysterne og fører dem sammen mod midten. Det giver en mere ”tætsiddende” silhuet, hvis man ser sig selv lige forfra i spejlet. Man plejer at kalde det, at BH'en centrerer busten.

LOVELY LACE BH uden bøjle har vatteret sidestøtte i skålen, som hjælper med at centrere busten.


Sidestøtten kan bestå af et ekstra lag stof (uvatteret sidestøtte) eller et vatteret panel (vatteret sidestøtte), der ligger i skålens yderside.


Delvis vatteret


En delvis vatteret eller helvatteret skål giver også ekstra støtte til busten. Hvis vatteringen sidder i siden (sidestøtte) centrerer den busten. Hvis den sidder i den nederste del af skålen, opbygges støtten nedefra og giver busten et ekstra løft opad. Den forhindrer også bustens vægt i at trække skålen nedad. Denne forstærkning kan være god, hvis man har en særlig tung buste eller hvis man har bryster, der sidder længere nede - uanset størrelse.

Fra venstre: Bøjlefri GRACE med vatteret løftstøtte i underskålen, MEADOW DREAMS med tynd vattering i hele skålen, såkaldt helvattering.


Vattering


En helvatteret skål betyder, at hele skålen er let vatteret som for eksempel MEADOW DREAMS, der ses på billedet ovenover. Den vattering, som anvendes i de fleste BH'er på markedet i dag, også hos os, er omkring 3 mm i tykkelsen. Den er kraftig nok til at give stabilitet, men tynd nok til at busten ikke ser større ud. Når en skål er helvatteret, bliver skålen uelastisk og definerer formen på busten. Det er en såkaldt contour-skål. Den skaber næsten altiden naturlig rund form, men formen kan variere afhængigt af, hvordan den er syet. Hvis den er formpresset, bliver den næsten altid helt rund.


Uelastisk skål


Hvis skålen er fremstillet af uelastisk stof, vil den ikke tilpasse sig efter din buste. Fordelen med en uelastisk skål er, at den giver et bedre løft og at brysterne ikke kommer til at strække stoffet efter et stykke tid. Men ulempen er, at der ikke er noget spillerum med hensyn til fleksibilitet af størrelsen. Hvis brysterne ikke fylder skålene ud, så kan der opstå rynker. Det kan ske, hvis dine bryster har forskellig størrelse eller hvis busten er mindre fyldig for oven.

Til venstre ses bøjle-BH'en COTTON DOTS, som giver en mere spids form takket være den todelte skålskæring i helt uelastisk materiale. LACE VISION har en elastisk todelt skål og giver en mere rund form.Materialet er foret for at give ekstra stabilitet.


Elastisk skål


Et elastisk stof giver ikke lige så god støtte eller løft som et uelastisk stof, men oftere føles det mere bekvemt. Det giver også mere spillerum med hensyn til tilpasning af størrelsen. Det er almindeligt med stretchblonder for eksempel i den øverste del af skålen, så det kan strække sig efter brystets form. Det er perfekt, hvis du har forskellig størrelse bryster, hvis du oplever, at din buste plejer at ændre størrelse afhængig af, hvor du er i måneden - eller hvis du går op eller ned i vægt. Når materialet tilpasser sig efter busten, opstår der færre rynker.


”Skålformen tilpasser sig efter kropsvarmen.”


Tidens indvirkning


En ting, som vi vil anbefale dig at tænke på, når du prøver en BH for første gang, er at mærke på skålmaterialet og lægge mærke til, om det er elastiskt eller ej. Skålen vil nemlig tilpasse sig efter kroppen og kropsvarmen. Selvom du synes, at BH'en er lidt spids til at begynde med, så vil den give sig og blive lidt mere rund efter et stykke tid. Selvfølgelig ikke, hvis den er helt uelastisk eller vatteret.


Hvis du er usikker på, hvilken BH der vil passe lige til dig og dine behov eller hvilken størrelse, du skal have, så kontakt gerne vores kundeservice. De er eksperter i at hjælpe kvinder med at finde den perfekte BH via telefon, mail eller chat.

You may also like