Skal jeg vælge formpressede skåle eller skåle med sømme?

2 Sep 2022 10:05 AM
Annica Svensson

Valget mellem en BH med formpresset skål og en med sømme er mere end bare et spørgsmål om smag og behag. Begge varianter hører hjemme i enhver kvindes BH-garderobe, men de har også distinkte egenskaber, som gør at de passer særlig godt til forskellige lejligheder og kropstyper. Vi gennemgår fordele og ulemper ved begge dele.


"Hvorfor har man overhovedet sømme på en skål?" Det hørte jeg for nylig en kvinde spørge om. I hendes garderobe fandtes der kun formpressede skåle, og hun foretrak dem, fordi de gav et "glat, moderne look". Selv havde hun en fyldig, ret tung buste og havde i lang tid ledt efter en BH, der sad sådan helt rigtigt, som man vil have, at en BH skal sidde. Jeg foreslog, at hun måske skulle give en BH med skålsømme en chance, fordi den burde være optimal for hendes brysttype. Valget mellem BH'er med og uden sømme handler om betydeligt mere end bare æstetik, og det er netop dette, vi gør rede for nedenfor.


Hvornår bør du vælge formpresset?


Formpresset er en storfavorit blandt kvinder, der ønsker en glat, rund form på busten, men også for kvinder med ekstra følsom hud og brystvorter, og som ikke vil risikere sømme, der kan irritere.


Hvis der ikke er nogen sømme, bliver skålen meget diskret under tætsiddende tøj, især hvis den er ensfarvet og ikke i en farve, der danner stærk kontrast til huden.

En BH med formpresset skål har ingen sømme på skålen. Eksempel på en uvatteret skål i Keep Fresh-materiale.


En formpresset T-shirt BH er god som basisbeklædning, da den som oftest har et stilrent look uden falbelader. Men for kvinder, der elsker blonder og smukke detaljer, findes der mange BH-modeller på markedet i dag, som har helvatterede, formpressede skåle beklædt med udsøgt lækre blonder og broderier. I så fald forsvinder måske selve grundtanken om et glat, sømløst look, men formålet med disse BH'er er, at den formpressede skål skal forme busten, så den er perfekt rund.


”Formpresset skål er perfekt under tyndt tøj”


For kvinder med forskellig størrelse på brysterne passer netop vatterede, formpressede skåle ekstra godt, fordi skålen allerede har sin bestemte, runde form, som definerer brystets silhuet og effektivt skjuler, at det ene bryst måske ikke fylder skålen helt ud.


Har du en meget stor skålstørrelse eller spidse bryster, kan det ofte være svært at finde en formpresning, der går helt op i meget store skålstørrelser. Så er en skål med sømme det optimale valg.


Når du bør vælge sømme?


En skål med sømme giver optimal pasform og støtte for alle bryststørrelser, men især til den store buste. Takket være sømmene kan man konstruere skålen, så den bliver ekstra dyb, hvilket er perfekt for meget store skålstørrelser. På en BH med dybe skåle vil BH'ens midte sidde tæt mod kroppen mellem brysterne, hvilket giver din buste bedre støtte. Formpressede skåle er vanskelige at fremstille i større størrelser end H-skåle, uden at skålen risikerer at blive for flad eller for bred. Dette skyldes, at der er fysiske begrænsninger for, hvor meget man kan forme et enkelt stykke stof. Hvis du har en stor skålstørrelse, anbefales derfor skåle med sømme, fordi det giver dig optimal støtte.

En skål med tredelt tulipanskæring giver en rund silhuet og virkeligt god støtte.


Sømme styrer ikke kun formen, men giver også materialet ekstra styrke, fordi det ikke behøver strækkes eller tvinges ind i en bestemt form. Takket være at skålen er bygget af flere forskellige separate dele, kan man kombinere flere materialer med forskellige egenskaber, for eksempel en uelastisk underskål med en elastisk overskål. Det uelastiske stof vil løfte og give støtte, mens det elastiske materiale vil forme sig efter busten og give komfort og tilpasset pasform. Perfekt, hvis dine bryster for eksempel ikke er helt fyldige eller faste foroven.


”Til den fyldige buste er sømme optimalt”


Fordelen ved sømme er netop, at de giver fleksibilitet, når man designer BH-modeller, og kan tilpasses til hvilken som helt bustefacon. Uanset om du har en stor eller lille buste, om den er spids eller rund – med sømme kan man løse alt. Det er større variation i udseende og udførelse på BH'er med sømme end på dem, der er formpressede.

En skål med sømme kan kombinere flere forskellige materialer i samme skål og give et let, elegant look.


Det ene behøver ikke udelukke det andet


Men uanset hvad du foretrækker – sømme eller sømløst – så er udbuddet stort på markedet i dag, og der findes noget for enhver smag og brystform. Og jeg anbefaler varmt at have begge modeller i din garderobe. Så hvordan gik det egentlig med kvinden, der ikke kunne lide sømme? Jo, hun gav en BH med en tredelt skålskæring en chance og blev helt vild med den støtte, som hendes buste fik. Så efter 20 år med kun formpresset har hun nu fået en ny favorit og vil helt klart begynde at inkludere flere BH-varianter i sine garderobe i fremtiden. Og det er netop det, der er det fine ved BH'er: der findes så utroligt mange varianter, hver med sit formål og sine unikke egenskaber, at det ville være synd bare at holde sig til en enkelt type.

You may also like