Tricks til at finde den perfekte bh til en tung buste!

12 Jul 2019 9:17 am
Annica Svensson

Langt fra alle BH'er giver tilstrækkelig støtte. Jo større skålstørrelse og jo tungere buste man har, desto sværere er det at finde den optimale BH. Men der findes tricks, du kan benytte. Her gennemgår vi, hvad du skal tænke på, når du skal købe en BH til en større og tungere buste.


”En BH skal føles bekvem uanset bryststørrelse.”


En stor buste vejer til! En rigtig stor buste kan veje hele 4 kg og derfor kræves der en god og stabil BH, som kan hjælpe med at løfte og støtte busten for at aflaste ryg og nakke. Det stiller krav til din BH, men flere faktorer afgør, hvor meget støtte en BH kan tilbyde. Det er ikke helt ualmindeligt, at kvinder med tung buste først og fremmest ser på skulderstropperne; om de er brede eller ej. Derefter ser de efter, om modellen findes i deres skålstørrelse og hvis den gør det, så køber de BH'en. Men det er faktisk ikke skulderstropperne, man måske først og fremmest skal se efter, når man vælger en ny BH. Det spiller en rolle, men det er en mindre vigtig rolle, end mange kvinder tror.

”En stor buste har brug for en stabil BH”


En BH, som er specielt fremstillet til en tung buste, har mange egenskaber, som hjælper med at løfte busten. Det allervigtigste er, hvordan BH'en sidder rundt om din ryg, hvilket materiale BH'en er lavet af samt kombinationen af flere egenskaber. Lad os starte med rygstykket.


RYGBÅNDET GIVER DEN VIGTIGSTE STØTTE
Rygstykket står for størstedelen af den støtte, som BH'en giver til din buste. Netop derfor er det godt at satse på en model, som har et bredt, stabilt rygstykke og brede sider. Hægtelukningen i ryggen bør have mindst tre hægter.

”Et bredt og stabilt rygstykke giver støtte til hele busten”


BH'en skal sidde tæt rundt om kroppen for at give optimalt støtte, men aldrig så fast, at den er ubekvem eller gør ondt og efterlader mærker. Jo bredere rygstykke, desto mere er der at fordele støtten på og desto mindre kommer BH'en til at skære ind i huden. Hvis du foretrækker en BH med blonder, så sørg for, at blonderne ikke er for tynde eller skrøbelige. Hvis blonderne er meget tynde, så er det godt med vattering for at give ekstra stabilitet.


DER ER FORSKEL FRA DEN SKÅL TIL DEN ANDEN
Den bedst egnede skål til en tung buste er en hel skål, fordi den rummer hele busten og fornemmelsen af, at brysterne er på vej ud, når man bøjer sig forover, bliver mindre. Vælg derfor gerne en hel skål for at føle dig sikker og godt tilpas hele dagen. Men det vigtigste er materialet. En skål, der er fremstillet af et uelastisk materiale forhindrer, at bustens vægt udvider tøjet efter et stykke tids brug. Et uelastisk materiale behøver ikke være fuldstændig uelastisk, men det bør ikke være strækbart i begge retninger. Mærk på materialet og træk lidt i det for at få et indtryk af det. Fuldstændigt uelastiske materialer er ikke altid helt behagelige at have på. På en skål, som er syet af flere dele, er materialet elastisk i flere retninger i de forskellige dele af skålen, for eksempel kan underskålen strækkes lodret og overskålen strækkes vandret (eller være elastisk på skrå). Når man varierer strækretningen på denne måde fremfor blot at lægge den i én retning, giver det ekstra stabilitet og plads til fleksibilitet med hensyn til størrelsen. Når alt materiale i skålen ikke blot kan strækkes nedad, men også vandret, så bliver bustens vægt bedre fordelt. Dette er forskelligt i forskellige skålfaconer og modeller.


”Se på materialet i skålen, når du skal vælge BH ”

En BH med hel skål i uelastisk materiale giver ekstra støtte til busten. På billedet ses BH'en Cotton Dots, som også har ekstra løft og støtte i underskålen.


Der findes skåle, hvor underdelen af skålen er uelastisk, mens den øverste del er fremstillet af strækblonde. Den elastiske del vil tilpasse sig til busten, hvilket er godt, hvis du for eksempel har lidt usymmetriske bryster eller hvis du ligger mellem to skålstørrelser.


Et andet tip er at vælge forede skåle. Der findes både helforede skåle eller skåle, hvor kun underdelen er foret. Til forskel fra hvad mange tror, så giver forede skåle ikke kun større volumen til busten, men de giver snarere en fast form og mere stabil støtte. Hvis du er ude efter mere volumen, så vælg i stedet en push-up BH, som har indsat puder i underdelen af skålen eller en 'maximizer', som kan have en vattering på omkring 1-2 centimeter eller af og til endnu tykkere.

”Vatteringen på en skål er ofte kun få millimeter tyk og øger derfor ikke omfanget”


Det mest almindelige materiale, som anvendes i en klassisk vatteret skål er et tyndt lag skumgummi, som ikke engang er 3 mm tykt. Det er den slags, som blandt andet Miss Mary anvender. Det er tilstrækkeligt til at give støtte og aflastning, men øger ikke omfanget. Det føles let og behageligt og det er samme slags, som anvendes i de brede, vatterede komfortskulderstropper.


Hvis du foretrækker en uvatteret skål i elastisk materiale, så vælg en model, der er foret. Det kan være et godt alternativ, hvis du for eksempel vil have en blonde BH. Ligesom med vattering, så findes der modeller, hvor hele skålen eller blot underskålen er foret.


VÆLG EN SKÅL MED LØFT OG STØTTE - ELLER MED SIDESTØTTE
Nogle skåle har separat løft og støtte i underskålen, som hjælper med at løfte busten. Det er et vatteret panel eller bånd, som ligger langs med underskålen og forhindrer, at busten tynger skålen nedad. Der er forskel på løft og støtte. Støtten gør, at BH'en holdes fast mod kroppen og dermed ”hopper” mindre, når du bevæger dig. Løftet gør, at busten løftes opad og giver en flot silhuet, samtidig med at du slipper for besvær med, at busten ligger mod maven og det bliver varmt og ubehageligt.

”Skåle med ekstra løft og støtte hjælper med at hejse en tungere buste op”


Hvis du har en bred buste eller brysterne sidder langt fra hinanden, så du vil samle busten ved at løfte den frem mod midten, så er en BH med sidestøtte et godt alternativ. Sidestøtte er den slags konstruktion, som sidder på ydersiden af skålene for at forstærke støtten og forhindre, at busten ”falder ud” mod siderne og armhulerne. Dette hjælper for eksempel ved almindelige daglige aktiviteter og armbevægelser, men giver også et slankere indtryk, fordi busten bliver smallere. Der findes uvatteret sidestøtte og vatteret siddestøtte. Den vatterede sidestøtte øger ikke volumen, men har en stærkere effekt end den uvatterede variant.


”Sidestøtte samler busten mod midten”

Tegningen til højre viser den effekt sidestøtte har på busten. Hvis man har en stor eller bred buste, så hjælper sidestøtte især med at samle busten, så den ikke flyder ud mod siderne og er i vejen ved armbevægelser.


BØJLEN LØFTER OG FORDELER VÆGTEN
Selv BH med bøjle kan anbefales, fordi bøjlen giver rigtig god støtte og hjælper med at løfte busten. Bøjlen spreder vægten og fordeler den i BH'ens sider. Jo højere bøjlen går op i siden og mellem brysterne, desto mere plads har den at fordele støtten på. Bøjlen ser også ud til at dele busten, fordi bøjlen holder BH'en fladt mod brystkassen. Hvis du har den rigtige størrelse og model, så er bøjlen aldrig ubehagelig.

”Bøjlen spreder og omfordeler bustens tyngde”


GLEM IKKE SKULDERSTROPPERNE
Selv om det først og fremmest er båndet rundt om ryggen, som skal holde BH'en på plads, så er skulderstropperne også vigtige, selvom deres vigtigste funktion er at holde skålene fast mod din krop. Forestil dig et par snøresko. Snørebåndene sørger for, at skoene sidder bedre, men hvis skoene er forkert størrelse, så spiller det ingen rolle. Skulderstropperne står for cirka 20 % af BH'ens støtte. Hvis du har stor buste, så vælg brede skulderstropper for at aflaste dine skuldre. Mange af vores BH-modeller findes med vatterede skulderstropper, som øger komforten og er skånsomme mod skuldrene. De fleste af vores komfortskulderstropper er ikke fuldstændigt uelastiske, men en lille del af skulderstropperne på ryggen plejer at være elastisk, så det kan gøre det lettere at bevæge sig.


”Skulderstropperne står for max 20 % af BH'ens støtte”

Til venstre: Brede og vatterede skulderstropper giver aflastning. På billedet vises Amsterdam bøjle-BH.
Til højre: Confident bøjle-BH har skulderstropper, som kan hægtes sammen i ryggen og hjælper med at omfordele vægten.


Nogle BH-modeller har også skulderstropper, som kan tages ud af hægterne, krydses og sættes fast i ryggen. Der findes oven i købet skulderstropper, som har en lille hægte eller spænde, som gør det muligt at hægte dem sammen i ryggen. Se billedet ovenfor. Når det er muligt at variere skulderstropperne på denne måde, aflastes skuldrene, fordi du omfordeler vægten.


Selvfølgelig behøver man ikke finde en BH med alle disse egenskaber, for at den skal give støtte, men jo flere af dem, desto bedre. Det er heller ikke kun en stor og tung buste, som har brug for støtte, selv en mindre buste, som ikke er fast, har brug for ekstra støtte. Det drejer sig ikke om størrelse eller volumen. Pas godt på din buste, hvilken form den end har.