Når kroppen forandrer sig – de bedste bh'er til den modne kvinde

13 Jan 2021 6:12 AM
Annica Svensson

Gennem årene sker der meget med brysterne. De forandres af vægtændringer, graviditet og amning - men også af klimakteriet. Her vil vi se nærmere på, hvordan man finder de bedste BH-modeller, når man er i overgangsalderen og årene bagefter.


Det er kun få kvinder over 50 år, der vil anvende samme slags undertøj, som de gjorde, da de var 20. Det er ikke bare kroppen, der har forandret sig, det er også smag og prioriteringer. Ofte ser det ud til, at ældre kvinder bliver glemt bort i tøjbranchen - men aldrig hos os på Miss Mary. Vi synes, at bare fordi man bliver mere moden (og klogere) skal man ikke lade sig nøje med kedeligt undertøj. Vi udvikler smukke BH'er, der fokuserer på komfort og støtte - og som også fungerer oppe i alderen. Her får du vores bedste tips til, hvad du skal tænke på, når brysterne forandrer sig.

Miss Mary har specialiseret sig i at skabe og fremstille komfort-BH'er som denne på billedet ovenfor – STAR bøjlefri BH med brede komfortskulderstropper og skåle i behagelige bomuldsblonder foret med bomuldsfor, der gør BH'en åndbar.


Sådan forandrer brysterne sig, når man bliver ældre


I 40- og 50-års alderen begynder kroppen at producere mindre østrogen og progesteron (eller corpus luteum hormon, som det også kaldes) og det resulterer i, at man kommer i overgangsalderen. I denne periode, som kan vare op til 10 år, oplever mange kvinder fysiske og følelsesmæssige forandringer. Overgangsproblemer kan være hedeture, svedeture, uro i benene, humørsvingninger, følsom og mindre fast hud samt hjertebanken.


I overgangsalderen forandrer brysterne sig også. Hormonforandringerne gør, at brystvævet erstattes med fedt, hvilket fører til, at busten bliver slappere. Huden bliver mindre elastisk og løsere på grund af formindsket kollagenproduktion. Mange kvinder oplever også, at brysterne bliver mere følsomme og føles ømme.


”Det er ikke usædvanligt, at man kan gå to skålstørrelser op i overgangsalderen.”


Dobbeltjek din størrelse


Måske får man besvær med, at ens yndlings-BH pludselig begynder at føles varm som en sauna - eller at den gnaver og skærer ind i huden. Prøv at gennemgå din undertøjsskuffe derhjemme og tjek, hvilke BH'er, der stadigvæk sidder godt og føles behagelige. Måske har du skiftet størrelse - uden at du har tænkt på det? Selv i vores voksenliv ændrer vi BH-størrelse en håndfuld gange og næsten altid i og efter klimakteriet. Hos cirka en femtedel af alle kvinder bliver brysterne større i overgangsalderen. Det er ikke usædvanligt, at man går to skålstørrelser op - eller ovenikøbet mere. Hos de fleste bliver kurverne sædvanligvis lidt anderledes fordelt med årene. Måske er det ryggen, overkroppen og også holdningen ændrer sig.

Det er godt at tjekke ens BH-størrelse med jævne mellemrum.


Det første du bør gøre, inden du tænker på hvilken model, du skal købe, er at tjekke din BH-størrelse. Måske sidder din gamle BH godt, men den kan godt have udvidet sig. Derfor svarer den ikke længere til den størrelse, der faktisk står på etiketten. Du kan finde din størrelse ved at følge vores instruktioner her.


”Dine krav til BH'ens støtte ændres, når du bliver ældre, fordi busten bliver mindre fast”.

SMOOTHLY BH er en ekstra støttende BH med uelastiske, formpressede skåle uden bøjle.


Behov for mere støtte


Dine krav til BH'ens støtte ændres, når du bliver ældre, fordi busten bliver mindre fast. En BH med et godt løft sørger for, at man slipper for hudirritation, der opstår, hvor huden gnider imod hud. En BH med bøjle giver et ekstra godt løft og rigtig god støtte. Andre egenskaber, der giver god støtte, er hvis BH'en har en bred ryg og/eller fast materiale i skålen. Hvis du har en pacemaker eller ikke vil eller bryder dig om at anvende bøjle-BH af andre årsager, så findes der mange bøjlefri BH'er, der giver god støtte og løft. QUEEN på billedet nedenfor er en af de bøjlefri BH'er i vores sortiment, der giver mest støtte.

Hvis du oplever, at dine bryster vokser på grund af overgangsaldersproblemer, så vælg en BH med en skål, der er elastisk, formpresset og uvatteret som STAY FRESH eller KEEP FRESH.

STAY FRESH – den perfekte T-shirt BH. Den giver et godt løft og støtte på grund af bøjlen og den ekstra brede ryg. Skålen er fremstillet i elastisk funktionsmateriale, der er åndbart og meget behageligt at have på mod huden.


De bedste BH'er under hedeture eller mange svedeture


Hedeture er almindelige i overgangsalderen og det kan stå på i mange år. Vælg en BH i åndbart materiale, gerne i bomuld eller i specielle funktionsmaterialer udviklet for eksempel til sport. Prøv at undgå vattering i BH'en, såfremt det ikke er et spacer-materiale eller lignende åndbart materiale. Vores bomuldsskåle er uvatterede. Vores forede skåle har bomuldsfor, netop for at de skal være åndbare.


”Med åndbart materiale bliver BH'en ikke lige så varm.”

EXHALE sports-BH med bøjle passer også fint til at have på til hverdag. Den har åndbare skåle, der ikke bliver fugtige. Den findes også i en bøjlefri variant.


Et af de mest irriterende og mest synlige symptomer på overgangsalderen er, at man i perioder begynder at svede, selvom det er koldt udenfor. Hvis du lider af det, så er en BH i funktionsmateriale optimal. Den transporterer fugt væk fra kroppen og gør det uden at materialet føles fugtigt mod kroppen. Vi kan anbefale KEEP FRESH BH uden bøjle eller STAY FRESH, hvis du foretrækker bøjle. Begge disse modeller har funktionsmateriale i skålen.


De bedste BH'er, hvis man har ekstra følsomme bryster


Hvis du har ekstra følsom hud eller brystvorter - og ikke bryder dig om fornemmelsen af en søm, der går lige hen over, så vælg en formpresset BH uden sømme eller en BH med vrangsyet for i skålen. De fleste sømme giver ikke gnavsår, men af og til kan man være ekstra følsom.

KEEP FRESH BH uden bøjle har formpressede skåle i funktionsmateriale, der er åndbart og ikke bliver fugtigt. Det er perfekt, hvis man har hedeture, følsomme brystvorter eller sveder meget.


Undertøj, der gør hverdagen lettere, hvis man er lidt stiv i kroppen eller har smerter


Hvis du føler dig lidt stiv i kroppen og har svært ved at udføre bestemte vridebevægelser, så kan det være lettere med en BH, som lukkes foran. Så slipper du for at skulle lukke BH'en i ryggen eller lukke den foran og bagefter vride den en halv omgang og sætte armene ind i skulderstropperne. Med en frontlukket BH skal du blot stoppe armene ind i BH'en. ligesom om du tager en jakke på og så lukke den foran.

LOVELY JACQUARD BH har frontlukning, der gør den ekstra nem at tage af og på uden vridebevægelser.


Et andet alternativ, hvis man har svært ved vridende bevægelser, er at have en body på i stedet for BH. De fleste bodyer har lukning i skridtet, men den behøver man ikke bruge. I stedet kan man hoppe i bodyen på samme måde, som når man tager en badedragt på. En body er behagelig og giver en udglattende og tryg fornemmelse, hvilket mange ældre (og yngre) kvinder godt kan lide. Hvis man har følsom hud, er en body perfekt at have på, fordi bukselinningen eller bæltet ikke gnaver direkte mod huden og efterlader mærker.

Skulderstropper, der kan justeres foran, gør hverdagen nemmere og man slipper for unødvendige vridebevægelser. På billedet ses BH'en ROSE.


Visse BH-modeller har skulderstropper, som man kan justere foran. Det kan også anbefales, hvis man har brug for at rette på skulderstropperne uden at skulle foretage unødvendige vridebevægelser.


”Med en BH-undertrøje slipper man for unødvendige vridebevægelser, men får alle BH'ens fordele”


Hvis man ikke kan eller vil have en body på, så er en BH-undertrøje et andet alternativ. En BH-undertrøje skal ikke lukkes i ryggen, men kan blot tages på som en almindelig undertrøje. Du kan matche den med et par høje trusser, så får du samme hyggelige fornemmelse som med en body. Det giver en høj komfortfaktor og en udglattende fornemmelse hele vejen rundt om.

GRACE undertrøje har en indbygget BH uden bøjle. Man tager blot undertrøjen på ved at trække den over hovedet. Det er perfekt, hvis du har svært ved vridebevægelser.


Skulderstropper, der skåner skuldrene


Hvis man har gået i mange år med en (dårligt siddende) BH, så kan det forårsage gnavsår og fordybninger i skuldrene. Det kan afhjælpes ved at vælge en BH med brede og vatterede skulderstropper, der er ekstra skånsomme mod den ømme hud på skuldrene. Husk også på, at båndet rundt om skal sidde ret stramt, så det ikke er skulderstropperne, der løfter busten op.


”Hvis man har gået i mange år med en (dårligt siddende) BH, så kan det forårsage gnavsår og fordybninger i skuldrene.”

LOVELY LACE SUPPORT er en bøjlefri bomulds-BH med brede, vatterede komfortskulderstropper, der er skånsomme for skuldrene.


De bedste BH'er, hvis man har løs hud


Hvis man har meget løs hud, så er en BH med ekstra dækkende helskål optimal. En højere skåret helskål omslutter brystet på en tryg måde og udjævner overgangen fra skål til tøj mere. En mere udringet BH kan klemme huden og brysterne føles, som om de er ved at trille ud, selvom man har den rigtige størrelse på. Alle vores bøjlefri BH'er har helskål.

BRODERIE ANGLAISE bomulds-BH uden bøjle har uvatterede helskåle, der omslutter hele busten og giver en god dækning med høj komfort.


Et andet tips hvis man føler, at huden sædvanligvis er mindre fast, er at få en BH med bred ryg - eller en BH med sidevinge ved armhulerne. Denne specialdesignede sidevinge er et ekstra stykke stof, der er foldet. Det sørger for, at eventuelle deller og løs hud ved armhulerne glattes ud og BH'en bliver endnu mere behagelig.

KEEP FRESH BH med specialdesignet sidevinge, der udglatter huden ved armhulerne.


Hvis du vil have undertøj med en mere luksuriøs og festlig fornemmelse end hvad de fleste bomulds-BH'er giver, så kan vi anbefale FLORAL SUN, der ses på billedet nedenfor. Det er en smuk model med eksklusivt broderi og blonder, der er skabt i et eksklusivt designsamarbejde med den svenske couturemester Lars Wallin, der har skabt mange kreationer, bl.a. for det svenske kongehus. BH'en giver meget støtte, har brede skulderstropper, ekstra bred ryg og samme høje komfortfaktor som vores øvrige sortiment.

Bare fordi man bliver ældre, behøver undertøj ikke være kedeligt. Den typiske Miss Mary-kunde klæder sig på helt for sin egen skyld. Hun hviler i sig selv og kan godt lide smukt kvalitetsundertøj, som giver støtte, hvor der er brug for det, har en fantastisk pasform og er så behageligt at have på, at det ikke kan mærkes. På Miss Mary arbejder nogle af markedets førende mønsterkonstruktører og BH-eksperter, der omhyggeligt skaber nye modeller med en grundig fingerspidsfornemmelse for pasform og komfort. Hvis du er i tvivl om hvilken model, der passer bedst til dig, så guider vores kundeservice dig hellere end gerne gennem vores sortiment. De er eksperter i at hjælpe kvinder på afstand via telefon, mail eller chat. Ingen spørgsmål er for store eller små - eller for dumme.

You may also like