Hvorfor er det så vigtigt med bh-ryggen?

18 Dec 2020 4:47 PM
Annica Svensson

Der lægges meget fokus på, om man har en for lille eller en for stor skål på, men hvordan din BH sidder rundt om overkroppen og i ryggen er mindst lige så vigtigt. Her kan du se, hvorfor ryggen spiller en rolle og hvad du skal se særligt efter, når du prøver en BH næste gang.


Vidste du, at den største støtte fra BH'en får du faktisk fra båndet, der sidder rundt om din overkrop? Formålet med skulderstropperne er først og fremmest at holde skålen ind mod kroppen, ikke at løfte busten. Omkring 60 % af BH'ens støtte kommer fra båndet, 20 % fra skålen og de resterende 20 % fra skulderstropperne.


”Båndet rundt om kroppen påvirker, hvor meget støtte din buste får af BH'en”

Båndet skal sidde ret stramt rundt om. Derfor er det altid fremstillet i elastisk materiale med en lille del elastan. Materialet mellem skålene er derimod uelastisk for at holde skålene på plads. I og med at BH'ens vinger (ryg og side) er elastiske, så udvider båndet sig. Det tager cirka to uger for en nyindkøbt BH at tilpasse sig efter kroppen. Så sørg for, at BH'en ikke sidder for løst, når du prøver den første gang.


”Hvis du kan trække BH-båndet 5 cm ud fra ryggen, så er den tilpas i størrelsen”

Hvor stramt skal BH-båndet sidde?


Man plejer at sige, at hvis du kan trække BH-båndet 5 cm ud fra ryggen, så er den tilpas i størrelsen. Båndet skal ikke sidde så stramt, at det føles ubehageligt eller at det skærer i huden. Dette er selvfølgelig en balancegang. For kvinder med tungere barm skal båndet kunne give støtte og hvis man har en større buste, skal det sidde lidt strammere end for kvinder med mindre buste. Det er derfor. man også fremstiller skålen i et mere stabilt materiale og konstruktion - samt gerne laver skulderstropperne bredere, hvis BH'en er beregnet til en større størrelse. Alle BH'ens dele arbejder sammen om at aflaste hinanden.

Jo bredere BH-båndet er, desto bedre støtte får busten. På billedet ses FLORAL SUN.


Passer det, at jo bredere ryggen er, jo bedre støtte giver det?


Jo bredere ryg og side, desto bedre støtte. Det gælder for alle typer BH'er, både med og uden bøjle. Bøjlen fordeler for eksempel støtten videre til ryg, side og skåle. Jo bredere ryg, desto større areal kan støtten fordeles over.


”Bøjlen fordeler støtten til resten af BH'ens dele”

Her ses, hvordan bøjlen fordeler støtten til BH'ens øvrige dele, inklusive vingerne (siderne og ryggen).


Lukningen spiller en rolle
Lukningen bagpå en BH er næsten altid justérbar sidelæns, standard er tre trin. Når BH'en er ny, bør du altid anvende den yderste position. Bagefter efterhånden som BH'en udvider sig, kan du hoppe et trin indad. Hvis du køber en BH, som fra begyndelsen sidder tilpas stramt i den inderste position, så har du ingen mulighed for at justere pasformen efterhånden.

Når BH'en er ny, skal den sidde, så det er tilpas, når man lukker den i den yderste position.


Visse modeller har frontlukning og for kvinder, der har svært ved vridende bevægelser eller har smerter i kroppen, er denne type BH'er nemme at tage af og på. Ulempen er dog, at man ikke kan anvende en justérbar lukning på modeller med frontlukning, fordi det ville medføre, at afstanden mellem skålene bliver ændret.

Eksempel på en lige skåret rygskæring uden lukning. På billedet vises COTTON LACE med frontlukning. Denne model har en bred og stabil ryg.


Antal hægter i højden


Man plejer at starte med to eller tre hægter i højden på mindre skålstørrelser og bagefter gå opad. Det varierer selvfølgelig fra model til model. Visse modeller med ekstra bred ryg starter allerede med fire hægter i højden i de mindste størrelser.

STAY FRESH har 4 hægter i højden, selv i de mindste størrelser. På denne BH går skulderstropperne hele vejen ned til hægterne i en såkaldt leotardskæring.


Rygskæringen
På BH'er med brede sider og helskål plejer man at lave en U-skæring på bagstykket mellem skulderstropperne for at den skal se pænere ud, men den giver stadigvæk lige så god støtte. U-skæring er den mest almindelig rygskæring på markedet i dag, men der findes også BH'er, der er skåret lige i ryggen eller har en bryderryg, en såkaldt T-skæring.

COTTON DOTS BH uden bøjle har en klassisk U-skæring i ryggen.


”Båndet giver mere støtte end skålen og skulderstropperne tilsammen!”

AMSTERDAM bøjle-BH har en lige skæring i ryggen med tre hægter i de mindste størrelser.


BH-båndet skal sidde i en lige linje


Hvis du står i profil foran spejlet og ser, hvordan BH'en sidder, så skal underkanten sidde i samme højde rundt om. Det vil sige, at ryggen ikke skal trækkes opad. Hvis den gør det, så har du formentlig for stor båndstørrelse og har forkortet skulderstropperne for stramt.


”BH'en skal sidde i en lige linje, hvis du kigger på dig selv i profil”

For at give optimal støtte og pasform skal BH'en sidde lige i ryggen og ikke trækkes opad.


Men der er tilfælde, hvor det er svært at undgå at båndet bliver trukket op på ryggen. Det er på modeller, der har skulderstropperne tæt placeret i ryggen. Når man forkorter skulderstropperne, har de en tendens til at trække det midsterste af ryggen opad, fordi de sidder så tæt på hinanden. Men generelt gælder en tommelfingerregel om, at hvis BH'en trækkes op i ryggen, så skal du hoppe et trin ind i lukningen.

FLAMES Bøjle-BH med leotard ryg med U-skæring og ekstra tæt placerede skulderstropper, der ikke glider ned.

JOY er en pænere BH med normal afstand mellem skulderstropperne, U-udskæring og materiale i stabil mesh.


Sådan anvender du en BH-forlænger


Hvis båndet er for stramt rundt om kroppen, men BH'en i øvrigt sidder godt, kan du anvende en BH-forlænger, som du sætter fast i lukningen. Det er perfekt, hvis man er gået op i vægt, men godt kan lide en bestemt BH og gerne vil fortsætte med at anvende den. Eller måske har du netop købt en ny BH og ved, at den kommer til at sidde godt, efter at den har tilpasset sig efter kroppen. Men husk på, at hvis du anvender en BH-forlænger, så kommer skulderstropperne til at sidde længere fra hinanden. Så hvis du plejer at have problemer med at skulderstropperne falder ned, selvom de er strammet til, så er en BH-forlænger ikke en optimal løsning.


Omkredsen kan variere i samme størrelse


Måske har du bemærket, at længden på hele BH'en, det vil sige, når du lægger den opknappet ud helt udtrakt på en plan flade, varierer mellem forskellige BH-modeller - selvom de er i samme størrelse! Dette afhænger af materialet. Forskellige materialer udvider sig meget forskelligt, når de sidder på kroppen. Visse materialer er mere elastiske end andre. I vores udførlige materialeguide beskriver vi fordele og ulemper ved de forskellige tekstilfibre, som anvendes til undertøj.


”Det påvirker omkredsen på BH'en, om den er med eller uden bøjle”


En anden faktor som spiller ind, er om BH'en har bøjle eller ej. På en bøjle-BH kan forsiden ikke udvide sig særligt meget, fordi bøjlen er uelastisk. Derfor laver man vingerne længere end på en bøjlefri BH i samme størrelse.


Det er hvordan BH'en sidder på kroppen, der afgør størrelsen, ikke når den er ubrugt.


Hvordan finder du den rigtige BH-størrelse?


Den mest almindelige fejl man begår, når man skal finde sin BH-størrelse, er at man måler for løst rundt om. Så får man en for stor båndstørrelse og en for lille skål. Hvis du er usikker på, hvilken størrelse der er rigtig for dig, så kan du måle efter vores størrelsestabel eller kontakte vores kundeservice på mail, telefon eller via sociale medier. Så hjælper de dig hellere end gerne. De er eksperter i at finde størrelse til kvinder, som de ikke har mødt i virkeligheden.

You may also like