Derfor er jacquard perfekt til undertøj

5 Jun 2020 12:19 PM
Annica Svensson

Jacquard giver elegance til alt undertøj og går aldrig af mode. Det er lige så hot nu, som det var for flere hundrede år siden, hvor kun de allerrigeste havde råd til det. Her vil vi se nærmere på, hvad det er, der gør dette luksuriøse og ikoniske materiale så unikt - og hvorfor det altid betaler sig at satse på jacquard i garderoben.


Jacquard har eksisteret i flere hundrede år, men for 200 år siden revolutionerede det hele tekstilindustrien. Man kan finde jacquard på alt; lige fra dyrt møbelstof og bordduge til antikke tapetgobeliner på slotte og herregårde, fra elegante kjoler og kapper til strikket tøj og det fineste undertøj. Men hvad er jacquard egentligen helt præcist - og hvordan kan det være, at det kan anvendes til så mange forskellige ting? Nu vil vi undersøge det:

Jacquard kan se ud på mange måder og danne mange forskellige mønstre. Her er ensfarvet jacquard i et sejt dyremønster, der giver denne BH et frisk og lidt sporty look. Du kan se flere oplysninger om denne BH her.


Hvad er jacquard?


Jacquardstof er altid mønstret. Det, der adskiller jacquard fra andre slags mønstret stof, er hvordan man har fået mønstret frem. Et jacquardmønster trykkes ikke på, men mønstret indgår i selve vævningen. Jacquard er ganske enkelt en teknik og kan fremstilles af næsten hvilken som helst tråd, som for eksempel bomuld, silke, polyester og akryl.


Vi spurgte Anne Nero, mønsterkonstruktør og undertøjsdesigner på Miss Mary of Sweden om, hvad det er, der gør jacquard så specielt. Anne har 30 års erfaring med at fremstille dameundertøj og har arbejdet hos flere af Skandinaviens ledende varemærker. Hun har været 8 år hos Miss Mary og står bag flere af vores mest solgte modeller.

"Jacquard er elegant og smukt. Det giver et løft til hvert eneste stykke undertøj”
Anne Nero, designer og mønsterkonstruktør


”Jacquard er elegant og smukt. Det giver et løft til hvert eneste stykke undertøj”, siger Anne. ” När man laver undertøj, så kombinerer man oftest mindst to materialer i et stykke tøj, på en BH anvender man endnu flere. Hvis man vil man have et mønstret stof, så er der mange teknikker at få mønstret frem på: Det kan trykkes, udskæres eller presses frem, men kun få ting giver sådan en elegance, som når det væves eller syes som på jacquard.”


Vævet mønster sammenlignet med trykt


En af de største fordele med jacquard er, at fordi mønstret indvæves i selve stoffet, så kan det ikke forsvinde eller blegne. Motivet på trykt stof blegner ofte efter mange ganges vask og flittig brug. Hvis man har trykt farven på en færdig metervare, så har farven ofte en tendens at ”krakelere”, når man udstrækker stoffet, hvis det er elastisk. Desuden er mønstret ofte kun trykt på den ene side. Når man fremstiller jacquard, anvender man allerede farvet tråd, hvilket gør, at det bliver farve- og mønsterbestandigt.


”Mønstret på dit jacquardstof forsvinder aldrig”


Jacquard kan væves med forskellige farvede tråde, så at de danner et mønster. Ellers kan det også laves med kun én farve og så danne et mønster, der bliver ”ophøjet”. Et eksempel på dette kan ses på billedet nedenfor. Netop dette stof er en syet jacquard, som vi anvender til vores Hold Me body.

I praksis kan jacquard have næsten hvilket som helst motiv. Det kan være alt lige fra et enkelt mønster med geometriske gentagelser, forskellige typer af streger eller tern, men det kan også danne et ekstremt kompliceret motiv - ligesom i den antikke damaskvævning fra 1400-talet, som kan ses på billedet nedenfor. Variationerne er uendelige og her er det bare fantasien (og prislappen), der sætter grænser.


”Kun de allerrigeste i samfundet havde råd til at købe jacquard”

Jacquard kan væves i ekstremt komplekse mønstre som i dette italienske damaskstof fra 1400-talet. Billede fra bogen K.F. Koehler's Antiquarium af Alexander Spelz.


Hvordan en væver fra lyon revolutionerede en hel industri


Før i tiden var damask, brokade og andre jacquardstoffer ekstremt komplicerede at væve. For at kunne udføre denne type af komplekse mønstre havde væveren brug for hjælp fra flere medhjælpere, der skulle løfte de enkelte skafter på væven med hånden efter en i forvejen nøje udregnet plan.


I Kina blev der anvendt enorme væve i to plan, hvor medhjælperne sad på det øverste plan og løftede og trak i skafterne på væven for at danne mønstret. Forståeligt nok blev disse stoffer enormt dyre at købe. Kun de allerrigeste i samfundet havde råd til at købe dem.


”En tidligere væver fra Lyon forandrede tekstilindustrien for evigt”


Men i begyndelsen af 1800-talet blev alt forandret! Væveren Joseph-Marie Jacquard (1752–1834) fra den franske by Lyon, der var kendt for sine silkevæverier, opfandt en helt ny type væv; den som nu om dage kaldes en jacquardvæv. Hans opfindelse gjorde, at man kunne væve ekstremt komplicerede mønstre betydeligt nemmere og meget hurtigere end tidligere - og der var ikke brug for medhjælpere, der skulle løfte skafterne til væven.


Jacquardvæven anvendte hulkort, der lignede dem, der anvendes som stempelkort. Takket være teknikken med hulkort kunne væven ”programmeres” i forvejen til at væve et bestemt mønster. Dette var et af de første eksempler på kodning, langt før den første computer. Opfindelsen af jacquard fik hurtigt et enormt gennembrud i tekstilindustrien. Blot 20 år senere var der omkring 10 000 jacquardvæve udelukkende på væverierne i Lyon.


I videoen nedenfor fra Victoria & Albert's Museum kan du se, hvordan jacquardvæven fungerer med hulkortene.

Jacquard til undertøj


Det lykkedes også at oversætte den oprindelige væveteknik med hulkort til strikkemaskiner. Strikket jacquard findes i dag i mange forskellige kvaliteter og bliver anvendt i alt lige fra kjoler og cardigans til BH'er og trusser. Men selv med nutidens datamatiserede teknik er jacquard tidskrævende at fremstille. For eksempel tager jacquardvævede blonder længere tid at sy, end hvis man sammenligner med almindelig blondesyning. Dette gør, at jacquard først og fremmest bliver anvendt til lidt mere eksklusivt tøj og varemærker.


”Vævet jacquard former sig efter kroppen og er perfekt fil undertøj”

Anne Nero kan godt lide at eksperimentere og arbejde med forskellige typer materiale. Hun anvender gerne jacquard, overvejende på grund af dets alsidighed og høje kvalitet.


”Jacquardblonder er vældig flotte på skålen af en BH eller body eller som detaljer på trusser. De kan kan se ud på mange forskellige måder. Jacquard har en vældig slidstærkt overflade. Det er høj kvalitet, der virkelig kan mærkes og det betaler sig, fordi det er utroligt holdbart i længden” siger Anne.


I og med at trusser, BH'er og bodies er det tøj i vores garderobe, som man måske vasker oftest, så udsættes de for meget slitage. Men mest fordi jacquardmønstret ikke forsvinder eller blegner, så bliver tøjet ved med at se nyt ud meget længere.

Miss Marys Jacquard & Lace bh hvor vi har anvendt jacquardvævning med dyremønster kombineret med blonder med blomstermønster. Jacquardblonder kan genkendes på, at ret- og vrangsiden ser ens ud. På ”almindelige” blonder ser bagsiden lidt anderledes ud.


Undertøj i jacquard giver en eksklusiv fornemmelse, som ingen kan undgå at bemærke. Materialet opleves luksuriøst både at have på og se på. Den unikke mønsterkvalitet og fornemmelsen gør, at jacquard virkelig gør sig bemærket og aldrig går af mode. Det er lige så aktuelt nu, som det var for 200 år siden. Men nu er det tilgængeligt for alle, ikke kun for de rige. Du kommer til at få stor glæde af dit jacquardundertøj i mange år. Det betaler sig at satse på kvalitet og med jacquard kan det aldrig slå fejl.

You may also like